Vondra, nebo Ztohoven?

Vondra, nebo Ztohoven?

Vondra, nebo Ztohoven?

Alexandr Vondra a umělecká skupina Ztohoven mají málo společného, po svých mediálních vystoupeních v posledních dnech však oba subjekty přece jen společnou notečku našly. Je to šíření poplašné zprávy a lhaní veřejnosti. Kdo z nich si to odskáče?


Při reklamní kampani amerického radaru v Čechách pronesl Alexandr Vondra nesmrtelnou větu, která snese srovnání s Jakešovým "kůlem v plotě". Vondrova věta zněla: Odmítneme-li radar, zase se zavede základní vojenská služba.
Výrok měl všechny parametry poplašné zprávy. Každý, kdo nemá odkroucenou základní vojenskou službu, se mohl cítit ohrožen hrozící brannou povinností. Dokonce i níže podepsanému autorovi tohoto textu se sevřela řiť, neboť se v mládí základní vojenské službě vyhnul a nyní by to nerad doháněl. Pak se naštěstí ukázalo, že si pan Vondra jenom cintal pentli a žádná vojenská služba nebude.
O pár dní později pustila skupina Ztohoven do éteru jinou poplašnou zprávu, totiž videokoláž ukazující, že v českých horách vybuchla atomová bomba. Na rozdíl od základní vojenské služby, která se týká skutečně všech, mystifikace skupiny Ztohoven mohla vyděsit nanejvýše pár místních - například nám v Praze je celkem jedno, co se děje v Krkonoších nebo Jeseníku, a kdyby tam skutečně k jadernému bombardování došlo, tak se holt bude jezdit třeba na Šumavu. Přesto vyvolala akce Ztohoven širokou odezvu a chystá se celá řada trestních oznámení na špásující umělce.
Tato perzekuce je zcela neoprávněná. Když mohly projít Vondrovy lži, měla by společnost tolerovat i umělecké mystifikace.