Muž od přírody vládne

Muž od přírody vládne

Muž od přírody vládne

Konrada Lorenze dovedlo pozorování rybiček až k Nobelově ceně za etologii, proto se nestydím přiznat, že mne k napsání tohoto sloupku inspirovalo pozorování mých želv. I u těchto relativně nemotorných plazů platí, že od přírody samec vede samici.


Sexuální projevy želv jsou z úhlu pohledu feministky poměrně tristní. Námluvy vypadají tak, že samec přední částí svého spodního pancíře zezadu buší do krunýře samice. Pozoruji své želvy druhu Testudo grace terrestris a potvrzuji si, že od přírody je muži či samci dáno vést ženu čili samici a že nadvláda samců je geneticky a evolučně naprogramovaná.
Chovám ony tři želvy v jednom teráriu, dva samce a jednu samici. V podobných skupinách se suchozemské želvy obvykle chovají, sexuální konkurence vede samce k tomu, že disciplinovaně a na střídačku páří, zatímco je-li v teráriu samec jen jeden, věnuje se obvykle naplno salátu a potomstva se nedočkáte. Denně kolem čtvrté hodiny odpolední - bez ohledu na to, že samička není svolná - se jí alespoň jeden ze samců začne dvořit. Toto dvoření je tak intenzívní, že spolehlivě zabraňuje odpolednímu spánku ve stejné místnosti, kde zrovna želvy koketují. Je to bouchání asi jako při naklepávání řízku.
Jeden den se dvoří jeden samec, druhý den další samec, a samička bohužel momentálně svolná není. Podotýkám, že u tohoto druhu želv je samice výrazně větší než samec. Přesto jsou celá odpoledne naplněna bušením samců, až samice poskakuje po teráriu. Nikdy se nestalo a podle odborné literatury nestane, aby mnohem větší samice sebrala odvahu a začala na oplátku stejně bušit do samce, přestože by bylo vzhledem k jeho trpasličím rozměrům více než snadné ho pořádně prohnat.
Ale abych se nedržel jen plazů - moje argentinská doga Kačenka se opravdu ráda pere s jinými fenami. Když však narazíme na zmužilejšího psa mužského pohlaví a zvířata si začnou hrát, i kdyby šlo třeba o srnčího ratlíka velkého jak hlava Kačenky, tak v té hře bude mít dominantní roli on. Moje fena bojového psa se s naprostou samozřejmostí tomu ratlíkovi podřídí, protože je to chlap.
Co z mých pozorování zvířat vyplývá? Těžko předpokládat, že by pro náš druh platily jiné zákonitosti než pro ostatní živočišné druhy. Proto nelze současnou expanzi žen do řídících funkcí chápat jinak než jako vývojovou deviaci vyplývající z masové rezignace mužů na jejich přirozeně vůdčí roli.

Související články: BĚDA ŽENÁM, KTERÝM VLÁDNOU MUŽI!