Rusko kráčí do středověku

Rusko kráčí do středověku

Rusko kráčí do středověku

Skutečnost, že kousek na východ od nás vzniká nové samoděržaví, unikla málokomu. Stejně tak každý ví, že Putin už dávno není prezidentem, ale spíše prvním demokraticky voleným carem matičky Rusi. V neděli Rusko potvrdilo, že do středověku kráčí nejen vývojem své nejvyšší politiky, ale i vývojem vztahu ke gayům.

V neděli moskevský starosta zakázal pochod homosexuálů městem. Když chtěli zástupci sexuálních minorit předat na moskevskou radnici protestní dopis, napadla jejich shromáždění jak protidemonstrace komunistů, nacionalistů a věřících, tak policie. Řada gayů byla zatčena, stejně nekompromisně úřady zatočily i se sympatizanty ze zahraničí. Zatčen byl například německý poslanec za Zelené Volker Beck.
Ruské úřady ukázaly, že elementární svoboda člověka v Rusku neexistuje, že znovu, jako za bolševika, budou pošlapávána práva těch, kteří naprosto nikomu neškodí. Boj proti homosexuálům a jejich diskriminace je, stejně jako například projevy antisemitismu či válka proti drogám, signálem, že se společnost fašizuje a přestává být demokratickou.
Česká republika má obrovský mravní dluh, za čtyřicet let komunismu našim diskriminovaným a utlačovaným lidem pomáhaly miliony lidí ze svobodného světa. Nyní, kdy již zdánlivě v Evropě téměř není totalit a diktatur, jako by Češi neměli ten historický dluh komu splácet. Moskevské události však ukazují, že přes nejrůznější demokratizační hrátky je řada režimů ve východní Evropě zcela nelidských. Že přes pokrok demokracie a individuální svobody stále v Evropě existují četné utlačované, pronásledované a diskriminované menšiny. Proto by nejen Češi, ale všechny národy civilizovanější části Evropy nyní měli začít pomáhat ruským gayům stejně, jako se kdysi pomáhalo českým disidentům.