Češi – národ pašeráků

Češi – národ pašeráků

Češi – národ pašeráků

Že Češi ve velkém pašují chráněná zvířata, není třeba nikoho z ochranářů přesvědčovat. Patří to k oblíbeným pověrám, byť počty zadržených zvířat tomu hrubě neodpovídají. Poslední případ pašování plazů každého přesvědčí, že Češi pašují prostě ze sportu...

Jak uvedla iDNES.cz, v Jihoafrické republice policie zadržela poštovní zásilku směřující z České republiky, ve které bylo deset jedovatých hadů. Byli důvtipně zabaleni v krabičkách na videokazety – šlo o mláďata. Až na kobry monoklové se jednalo o hady, kteří nejsou nijak chráněni – tajpany, černokrké kobry a zmije rodu Echis. Posílat taková zvířata poštou v krabici od videokazety je naprostý nesmysl. Zaprvé, poštou se jedovatí hadi opravdu posílat nesmějí, za druhé, ukládat je do krabiček od videokazet může jen idiot. A za třetí, což je nejdůležitější: většinu těchto hadů může každý poslat do Jihoafrické republiky a kamkoliv jinam zcela legálně. Stačí zajít na městskou veterinární správu, požádat o vývozní povolení (zdarma) a hady poslat v dřevěné bedničce jako balík s živými zvířaty. Je to trochu dražší než poštou, ale skutečně vás za to nemohou zavřít.
Český člověk, jak dokumentuje příklad z MF DNES, však zvířata pašuje tak rád, že tak činí, i kdyby si je mohl poslat legálně.