Džamila Stehlíková: malý český Borát

Kazašský půvab je neodolatelný. Ať už je to sýr z levého ňadra něčí manželky, sbírka nesbírka na Romy ze Vsetína, židobraní nebo výkup nevýkup vepřína v Letech, má kazašký styl prostě něco do sebe!


Borat se sice občansky jmenuje Sacha Baron-Cohen, ale jaké je jeho kazašské druhé křestní jméno, se - pokud jsem to nepřehlédl - ve filmu nedozvíme. Myslím si však, že se jmenuje Džamil Borat.
Paní Džamila Stehlíková, jeho krajanka, uvádí totiž boratovství do naší politiky s takovou razancí, že tam musí být nějaká hlubší ideová spřízněnost.
Nejprve paní ministryně boratovala s dotací vsetínským Romům za to, že na ně byl Čunek bakanej. Když jí pak řekli, že podobný krok je nejenže nesystémový, ale také proti veškerému konceptu pomoci Romům, zabrzdila a chtěla pro ně peníze získat sbírkou. Pokud jsem informován, nikdo nic nedal a tím věc zhasla, ale první vlna borátství se prohnala Českou republikou.
Druhou vlnu zahájala paní ministryně, když nejdřív chtěla vykoupit za peníze daňových poplatníků vepřín v Letech a postavit tam pomník. Když však zjistila, kolik by to stálo, zase zabrzdila že to mají platiti zahraniční sponzoři. Borat se smál v křoví.
Proto s nadšením čekám, co přinese paní ministryně příště. Má v kompetenci i lidská práva. Proto doporučuji zvážit, zda by nestálo za to hodit extremisty do studny.
Co dodat na závěr? Snad jen: UZBEKI ASSHOLES!