Co dlužíme Americe?

Nedělní veřejná debata o americkém radaru, uspořádaná Českou televizí, ukázala, že levice je banda darmožroutů, která by se s potěšením vezla na vlně kolektivní bezpečnosti, ale která není ochotná nést byť jen stín rizika či jen aktivity.


Naší levici od komunistů přes sociální demokraty radar nevoní, a debata ukázala jeden z bodů, který jim vadí. Radar prý němá chránit Evropu, ale jenom Ameriku - a tak ho tady nechceme.
Tento argument je technologicky vadný, radar má monitorovat území, ze kterého mohou letět rakety na Evropu i Ameriku. Mnohem zajímavější než technologický je jeho mravvní rozměr: Evropa a Česká republika se těší nezvykle dlouhé etapě míru právě díky Americe - a je jejím spojencem! Takže jakékoliv zařízení, které by zajišťovalo bezpečí jenom Ameriky, je na našem území legitimní. Naši bezpečnost totiž na oplátku chrání americké Peacekeepery, mezikontinentální střely s mnohačetnými jadernými hlavicemi, umístěné na území USA. Ty nás chrání před tím, před kým odjakživa chránit potřebujeme - před Rusy.
První světovou válku v Evropě ukončili Američané. Druhou světovou válku ukončili Američané. Studenou válku ukončili Američané. Evropa jim dluží hned třikrát - a kdyby měl radar sloužit jen a jen obraně Ameriky, je třeba dát souhlas k jeho stavbě. Protože to Americe dlužíme.