Liga za mravnost útočí

Nový a opravdu pěkný sestřel amerických mravokárců a bojovníků za počestost znovu bolestně připomíná, jak temné motivační zdroje mívají bojovníci za mravnost. Kdy začnou nějaké skandály u nás?


Dvaapadesátiletý americký kongresman Mark Foley, díky kterému vznikl na půdě Kongresu Výbor pro zneužívané a pohřešované děti, minulý týden rezignoval. Proč? Příčinou bylo zveřejnění jeho online komunikace s mladičkými stážisty Kongresu, co zde sbírají zkušenosti do života i možné politické kariéry. „Pro takového samce, jako jsi ty, bych jel i několik mil“, sděloval například jednomu z nich.
Je dobré, že péče o zneužívané chlapce je v Americe iniciována někým, kdo má do problému opravdový vhled a v celé problematice se skutečně vyzná. Na druhou stranu je však třeba přiznat, že tak integrovaná péče o chlapce, jakou Mark Foley předvedl, může některým rodičům vadit. Jeho chování prostě můžeme chápat buď jako ohavnou pedofilii, nebo naopak jako zodpovědnou přípravu chlapců na vše, co je v politické kariéře zákonitě čeká. Ale bez ohledu na hodnocení je nutno objektivně konstatovat, že než to s těma klukama na pana kongresmana prasklo, byl jedním z nejhlasitějších zastánců mravnosti a počestnosti, kterého americký kongres měl.
Celá historka připomíná slavný americký film, kde předseda Ligy za mravnost a bojovník proti rasismu umírá při souloži s nezletilou černou prostitutkou a jeho poslední slova jsou „Peníze jsou v šuplíku, čokoládo!“ Dnešní Foleyova causa ale není film, nýbrž reálné zrcadlo obvyklých hlubinných motivů mravokárců. A tak se jen, když vidím nějakého tuzemského politika horlit za mravnost, těším, až praskne, jak a s kým to má vlastně rozdaný v posteli.