A koho měli špiclovat?

Nynější odposlechová aféra - když opomineme detaily, zda byla zákonná a zda může Inspekce ministra vnitra odposlouchávat civilisty či zda se na causu intenzity Kubiceho zprávy vůbec odposlechy nasadit smějí - nemá z hlediska vyšetřování mnoho logických děr.


Ivan Langer a Jan Vidím, jeden jeho poradce, Jan Kubice a dva jeho podřízení - také policisté, novináři Jan Hrbáček z Českého rozhlasu a Sabina Slonková z aktualne.cz .
Výčet spíše než myšlenky o politickém pozadí causy vyvolává otázku: A koho by vlastně měli špiclovat? Oba politici byli na zasedání, odkud zpráva možná unikla. To dá rozum. Poradce jednoho z nich započítán. Jan Kubice, který zprávu přinesl, a dva jeho bezprostřední podřízení. Samozřejmě. A novináři, kteří se causou zabývají, z médií, která jako první Kubiceho zprávu zveřejnila.
Všichni odposlouchávaní mají z hlediska zjištění informací o úniku Kubiceho zprávy klíčový význam a kdybych měl ve věci někoho odposlouchávat já, napíchnu ty stejné lidi. V odposlechové cause byl možná porušen zákon z hlediska pravomocí, ale samy odposlechy dávají pro vyšetřování jasný a logický smysl.
Skutečnost, že byla odposlouchávána také maminka pana Langera a další příbuzní politiků, svědčí jen o zřejmě problematickém vztahu vyšetřovatele k matce. Nápad, že se bude poslanec Langer svěřovat s detaily úniku Kubiceho zprávy do telefonu mamince, není myšlenka úplně zralého člověka.