Kolik jsme v minusu?

Kdo sledoval nedělní Otázky Václava Moravce, kde se utkal bývalý ministr financí Bohumil Sobotka s tím současným, Vlastimilem Tlustým, musel cítit jisté mrazení v zádech. Přestože dialog obou pánů nebyl než vzájemným překřikováním, z vystoupení obou dvou bylo zřejmé, že jsme jako země v maléru.


Pan Tlustý v pořadu působil tak rozhorleně, rozčíleně a aktivisticky, až to bolelo. Pravděpodobně díky rozhorlení proto nedokázal to nejdůležitější, s čím přišel, definovat jasně: Podle jeho výroků má státní rozpočet obrovské díry, které předchozí vláda obratně maskovala, a když on jako nový ministr nastoupil do funkce, zjistil, že nás sociální demokrati za svá léta vládnutí dovedli na buben a ještě to víceméně dovedně v účetnictví maskovali. Pro své rozhorlení však bohužel nedokázal přesně říct, kolik stovek miliard korun jsme v mínusu celkově.
Jeho předchůdce ve funkci, pan Bohumil Sobotka, oponoval způsobem, ze kterého tuhla krev v žilách: Výroky pana Tlustého rázně neodmítl, jen při každé položce upřesňoval, vysvětloval, vytáčel se a mlžil tak, že divákovi muselo být jasné, že na každé Tlustým jmenované účetní položce něco nejasného opravdu bude... Kolik celkem by se mohlo po letech jeho ministrování v státních penězích ukrývat dluhů, samozřejmě neřekl ani on.
Proto by mě, jako řadového občana, nyní nevíce zajímala holá, politicky nepřikrášlená zpráva o státních financích, která by veřejnosti sdělila, jak na tom státní kasa vlastně je.