Jsou linuxáři rasisté?

Vedle řady dalších nectností Linuxu jsem při přípravě na rozhlasové interview pro www.blognoviny.cz objevil další, zásadní záležitost: Linuxáři jsou nejspíše rasisté!


Rozhovor na blognovinách měl být o Open Source, a pokud jsem pochopil, byl jsem pozván jako jediný v Česku žijící fanoušek operačních systémů založených na technologii NT. Rozhovor vedený moderátorem Šimonem Formánkem byl naprosto mysteriozní. Více než rozhovor sám mě obohatila příprava na něj.
Před interview jsem stáhl pro Afriku určenou linuxovou distribuci Ubuntu, že si vyzkouším linuxové novinky. Slovo ubuntu v nějakém africkém dialektu znamená cosi jako buďte na sebe hodný, pomáhejme si navzájem a nejezme se. Stáhl jsem těch skoro sedm set mega ISO souboru, vypálil butovací disk, přepnul boot počítače na CD a natěšeně čekal, co se bude dít.
Na černou obrazovku se pomalu vypisovaly zprávy o tom, že operační systém nachází další a další drivery. Když našel všechny, udělalo mu to radost, celá sranda se přepla do čehosi, co vypadalo jako DOS, a vypsalo mi to obsah diskety. Tím samoinstalační činnost linuxového operačního systému Ubuntu skončila a comp čekal, až si k tomu sedne nějaký linuxář a rozchodí ho. Tedy přesně to, co potřebují začínající uživatelé počítače někde pod palmou v rovníkové Africe, kteří sotva umějí číst... Pak už se nedělo nic.
Restartoval jsem Windows a začalo mi vrtat hlavou: Je možné linuxáře - lidi, co připravili pro Afričany podobný "nechod" - nazvat jinak než rasisty?
Když jsem si linuxářům v radiu na Ubuntu stěžoval, poradili mi Mandrivu a ten nejzanícenější mi na mou žádost poslal domů link na do češtiny lokalizovanou distribuci, kterou si stáhnu a nainstaluju uživatelsky stejně přívětivě jako win. Učinil jsem, vypálil CD, nabootoval, byl jsem v DR-DOSu. Tak jsem si ručně pustil jediný exe soubor, co na "samoinstalačním" CD byl, a ono se mě to německy zeptalo na cosi kolem sektorů disku... Na user friedly a lokalizovanou instalaci fakt dost dobrý.
Tak jsem to zase restartoval, zase pustil win2k a jsem zase pevnější v postoji, že by linuxáři měli jít se svým produktem tam, kam je posílám už léta.