Socani sockám

Želva Leesa vyslala svého mluvčího na Vítězné náměstí natrhat pamrdlice. Šla s ním. Shodou okolností tam stály stánky dvou nejsilnějších tuzemských politických stran a osazenstvo se kvůli volbám snažilo, proto želva získala praktické předvolební dárky... Hodně vypovídají!

U stánku ODS dostal nejen každý plaz, ale i občan předpřipravenou nabalenou plastovou tašku s propagačními a informačními materiály a drobnými dary. Želva v tašce našla propisovačku v barvách ODS s modrou šipkou, a také šňůrku, na které se dá nosit na krku telefon. Igelitová taška i propisovačka jsou ve standardní kvalitě, šňůrka na krk je lehce šmejdózní.
Zatímco u stánku ODS dostal každý tašku bez říkání, u stánku ČSSD si musel želvin tiskový mluvčí stranické propagační předměty výslovně a opakovaně vyžádat. Mohl dostat jakousi knihu, ale to mu přišlo přece jen škoda - želva neumí číst a tak by kniha putovala rovnou do koše, proto si ji mluvčí nevzal. Zato s povděkem přijal dva bizarní plastové předměty a odešel si je v klidu prostudovat.
První z nich je cosi až neuvěřitelného - je to oranžový náramek, v barvách ČSSD vyvedený a s nápisem čssd vytlačeným. Snad hračka pro děti, snad sebereflexe směrování sociální demokracie samé a tomu, co hodlá občanům připravit. Náramek totiž až bolestně asociuje pouta.
Druhý dárek je tak sofistikovaný, že si jeho účel musela želva nechat vysvětlit. Jde o jakýsi přívěsek, který má uvnitř vyjimatelnou plastovou placičku zdobenou logem strany. Jak želvě i mluvčímu vysvětlili, jde o falešnou minci do nákupního vozíku. Když nechcete riskovat, že ve vozíku v supermarketu zapomenete pětikorunu, strčíte do něj místo mince sociálnědemokratickou placičku a spokojeně drandíte. Podobně učiníte, když si nemůžete dovolit do vozíku na tu dobu, než nakoupíte, toho bůra půjčit, protože by vám chyběl při placení.
Už propagační dárky, které strany před volbami rozdávají, ukazují, na koho se chtějí orientovat a v kom hledají oporu. Cílovým voličem pro ČSSD je zjevně občan, který bude radši u sebe nosit umělohmotnou placičku, než aby riskoval, že ve vozíku zapomene bůra.