Existenciální hodnota želvy

Jaká je cena života? Jaká je cena přátelství? Jaká je cena želvy? Na tyto základní existenciální otázky odpovídá cenová analýza spolubydlících želvy Leesy i jí samotné.


Psychoželva Leesa se jmenuje Malacochersus tornieri, stála necelých sedmnáct tisíc korun a je chráněná v kategorii CITES A (to znamená, že chráněnější už být nemůže). Celý den tráví zalezlá ve štěrbině, kterou má v teráriu, jednou denně vyleze a zkontroluje, co má v misce. Omrzele si kousne, často zkonstatuje, že je ten meloun nezralej, anebo rozteklej, a zase zaleze do své štěrbiny.
Želva Želflex se jmenuje Testudo (Agrionemys) horsfieldi a normálně stojí mezi dvěma a třemi tisíci korun. Je chráněná v kategorii CITES B. Želflex je však invalidní, nemá pravou přední nohu, proto stál sedm set korun. Žere z ruky, přichází na zaťukání k přednímu sklu terária a je celý den venku.
Vodní želva Paželv se jmenuje Chelydra serpentina - kajmanka dravá, stála pět set korun (a původní majitel byl moc rád, že si ji někdo koupil) a má skoro půl metru. Chráněná není, naopak v domovině ji žerou. Aktivně se pokouší skrze skleněnou stěnu terária kousnout každého, kdo jde okolo, žere z ruky a v případě neopatrnosti i s rukou, aktivně komunikuje s návštěvami a v případě vhození krmiva (ryby) se voda v jejím akváriu začne doslova vařit.
Další vodní želva se jmenuje K. (celé jméno nemohu uvádět, neboť je pokřtěna po nejmenovaném inspektorovi České inspekce životního prostředí, kterého by to mohlo bolet). Je to plevelná želva nádherná - Pseudemys scripta elegans. K. je nalezenec z rybníka od Votic, nestál ani korunu a tiskový mluvčí želvy Leesy se jej ujal ze soucitu. K. pro jeho obveselení skáče do vody šipky i placáky, žere z ruky, přichází k přední stěně terária na zaťukání, je aktivní šestnáct hodin denně a neustále pozorně sleduje dění kolem. Jde o plevelnou želvu, chápanou jako invazivní plevelný druh.
Ze všech želv - včetně těch nejdražších a nejvzácnějších - je rozhodně nejzábajvnější a nejvhodnější k domácímu chovu právě plevelný K. Cena života a cena želvy spolu souvisí nějakou velmi, velmi bizarní zákonitostí...
Tak pravila želva Leesa