Všichni premiérovi psychiatři

..mají pohotovost a hlavu v pejru. Ono to prasklo! Veřejnost se naplno dozvěděla, že Jiří Paroubek to má fakt jinak. Stanovit psychiatrickou diagnózu na dálku je nemožné, vnější projevy však ukazují, že tam nějaká bude.


Želva Leesa v poslední době ve snaze pochopit zákonitosti lidské společnosti hodně studuje psychiatrii. Proto v momentě, kdy četla následující řádky, nezapochybovala. "Já vycházím z toho, že mám něco jako poslání. A o tom jsem nikdy nepochyboval." Poslání od koho? "Poslání. To znamená možná od nějaké nejvyšší bytosti." Těžko najít specialistu - psychiatra, který by po vyslechnutí podobné citace nezačal vážněji uvažovat o možnosti psychózy u vyšetřovaného klienta. Dokonce i v Tanzánii, odkud Leesa pochází a kde se dosud běžně věří na duchy. Evropskou medicínou vzdělaný psychiatr jak slyší poslání od nejvyšší bytosti, automaticky, jak má naučené ze školy, asociuje "psychóza".
Pro osoby méně než želva honěné v psychiatrické terminologii - nejrozšířenější jsou psychická onemocnění dvou základních "skupin" - neurózy a psychózy. Co to je? Zdravý člověk ví, že jedna a jedna jsou dvě. Neurotik také ví, že jedna a jedna jsou dvě, ale dělá mu to celé dny starosti. Psychotik je přesvědčen, že jedna a jedna jsou tři, ale nemá s tím hlavu, protože si myslí, že je želva. Anebo že má Poslání od Vyšší Bytosti.
Když něco podobného tvrdí nějaký magor, je to v pořádku. Autorem uvedených výroků je však - a to je alarmující - premiér této země Jiří Paroubek, který skutečnost sdělil čtrnáctého března idnes.
Tak pravila želva Leesa.