Tisková mluvčí ruské mafie

Zazvonil služební mobil, klientka má problém - jejího přítele v listopadu loňského roku zatkli, že si pěstoval konopí pro vlastní potřebu. Po tisící první si dávám s takto postiženým/postiženou schůzku, přicházím na ni a nestačím se divi: V kavárně mne nečeká dvacetiletá rastamanka, ale atraktivní, udržovaná a na blond odbarvená pětačtyřicetiletá šik dáma.

Zazvonil služební mobil, klientka má problém - jejího přítele v listopadu loňského roku zatkli, že si pěstoval konopí pro vlastní potřebu. Po tisící prvé si dávám s takto postiženým/postiženou schůzku, přicházím na ni a nestačím se divit: V kavárně mě nečeká dvacetiletá rastamanka, ale atraktivní, udržovaná a na blond odbarvená pětačtyřicetiletá šik dáma.
Před sebou balík protokolů. Vysvětluje, že měla s přítelem - Holanďanem v Plzni, takovou malou továrničku na hulení, jen několik tisíc kytek, policie je v listopadu vybrala, ale má vadný posudek. Takže vypracovala svůj... Z něj vyplývá, že v podstatě žádnou marihuanu nepěstovali. Vyžádám si oba a studuji. První, co dámě vadí, je, že policie u nich zabavila přes třicet kilo indoor konopí, ale rozbory dělala jen z dvaceti kilogramů rostlinné drti.
Vysvětluji, že například stopky se nekouří, a že policie, stejně jako pěstitel, ostříhá vrcholky rostlin - paličky, poupata, vlastní marihuanu - a teprve z té pak dělá rozbor koncentrace účinných látek. "Ty rostliny nebyly dozrálé, takže neměly paličky a nešlo o marihuanu!" vysvětluje ne úplně logicky dáma. Jak vyplývá z policejního rozboru, všechny nalezené rostliny včetně klonů měly více než (povolených) 0,3 procenta THC v sušině.
Druhé, co dámě vadí, je, že celkové (odhadované) množství THC, které u nich zabavili, je asi menší, než rozbor uvádí, protože je vypočítáno z průměrných hodnot... Tento údaj nebude brán u soudu příliš v úvahu, vzhledem k rozměru jejich továrny je v tom stejný rozdíl, jako když někdo přepadne banku s devítimilimetrovoupistolí, nebo pistolí ráže 7.65 mm.
Když z dámy nakonec vypáčím, co vlastně výkladem těch zcestných vývodů sleduje, říká s odzbrojující upřímností, že potřebuje sehnat nějakého experta, který ten její posudek, že je vlastně všechno O.K. a oni pěstovali špenát, podepíše a orazítkuje.
Už hodně naštvaně říkám, že falzifikací dat pro potřeby ruské mafie se Reflex skutečně nezabývá, ale pořád jsem klidný. Pak mi však dáma ukáže obvinění, a já si přečtu informaci z hlediska zákona možná zcela bezvýznamnou, ale z hlediska konopné kultury klíčovou: Ta dáma zde provozuje bezpečností agenturu a velkofabrika na hulení provozovala v areálu bezpečnostní agentury. Objekt hlídal pak hlídal profi hlídač se psy.
A tak - dáma nedáma - jsem začal řvát. Že za veškerou špínu kolem konopí mohou lidé jako ona. Že zatahovat na konopnou scénu ozbrojené hlídače se psy a pěstovat v barákách, ve který sídlí bezpečnostní agentura, je nejlepší cesta, jak zatáhnout dění kolem konopí tam, co se děje kolem heroinu. A ať okamžitě zmizí.
Sice nechápala, ale udělala to. Drzost organizovaného zločinu - protože ta decentní blondýna středního věku byla skutečně emisarkou něčeho velice špatného - nezná mezí, obracet se na Reflex s podobnou žádostí je naprostá nehoráznost. Celá příhoda však ukazuje: Je potřeba marihuanu legalizovat co nejrychleji - její výrobou se začínají zabývat skuteční grázlové.