Ombudsman už dlouho nebyl na ulici...

Při veškeré úctě k Otakatu Motejlovi, kterou cítím, šlápl včera dost vedle. Soudím, že v jeho věku a funkci jej už příliš mnoho věcí neláká vek z ouřadu, na ulici. Jeho rozhodnutí totiž bolestně odpovídají jisté odtrženosti od reality.

Při veškeré úctě k Otakaru Motejlovi, kterou cítím, šlápl včera dost vedle. Soudím, že v jeho věku a funkci jej už příliš mnoho věcí neláká ven z ouřadu, na ulici. Jeho rozhodnutí totiž bolestně odpovídají jisté odtrženosti od reality.

O věci informovala NOVA, pokud nemáte zvukovou kartu, tak v městečku Brumov-Bylnice vybavili na radnici úředníky (především sociálního odboru) elektrickými paralyzéry. To je sebeobranný prostředek, který je volně v prodeji a nezpůsobí (až na nehody) trvalé následky. K tomu konkrétnímu účelu - to jest zkrotit paralyzovat žadatele o sociální dávky, který se vrhne v kanceláři na úředníka, že mu nechce dávat peníze - v podstatě nelze použít šetrnějšího účinného prostředku.
Je samozřejmě možné řešit vše prevencí - a jako prevenci zavést všude na úřadech povzbudivé a optimistické mříže. Dokud se však tato prevence neprosadí, nelze zabránit tomu, aby profesionálně nezaměstnaní asociálové fyzicky nenapadali úředníky. Stalo se tak v minulosti nejen v Brumově-Bylnici, děje se tak po celé republice a v regionech s divočejší populací, je to standard.
Jakékoliv jiné prostředky - bezpečnostní tlačítka na přivolání ochranky či podobně - nechávají napadaného úředníka, či častěji úřednici, alespoň dvě nebo tři minuty napospas fyzickému násilí. To může stačit i na smrt. A tak je nákup elektrických paralyzérů, které zneškodní, ale neublíží, bezpečnostním optimem.
Přesto ombudsman věc napadá: „Je to rezignace na snahu vyřešit jednání s občany pokojnou cestou“, řekl jeho asistent NOVĚ.


Doporučuji ombudsmanovi, ktarý sídlí v Brně, aby se někdy v noci šel projít kolem nádru. Potká tam řadu občanů, kteří chodívají na sociální odbor - a ať se s nima o něčem dohodne pokojnou cestou. Třeba o tom, že jim nedá peněženku. Pak uvidí, že s některými to bez (alespoň) paralyzéru fakt nejde. Leda s pitbulem.