Samci se nehulej a skutečná diskriminace kuřáků trávy

Poté, co týdeník Reflex v čísle 3 letošního roku otiskl na titulu fotografii jedné z oceněných rostlin Reflex Cannabis Cupu, stala se z podobné grafické úpravy medií móda

.
A tak jsem včera s potěšením konstatoval, že příkladu našeho týdeníku následoval i deník Sport - na titulu měl v souvislosti s doslova brutální aférou kolem basketbalisty Marka Balíka fotku kytky konopí. A novinářská nekompetentnost se projevila v plné nahotě: Ta kytka je samec, tedy sice rostlina konopí, ale ne toho, ze kterého je marihuana. Samci se totiž nehulej.

sem obrázek sport.jpg

Ale to je to poslední. Důležitější je, proč na titulu Sportu kytka byla. Causa Marka Balíka, kterému v rámci dopingových testů naměřili trávu, hrozí ve sportovním světě likvidační trest, který může ukončit jeho kariéru. Má být formálně trestán „za doping“, ovšem obsahově je takové obvinění nesmyslné. Kouření trávy vaše podání v košíkové fakt nezlepší. Balík má být potrestán z důvodů, které s dopingem absolutně nesouvisí, to, co mu naměřili, je pro zlepšení sportovního výkonu stejně relevantní, jako by byl po opici nebo noci strávené s trojicí náročných basketbalistek. Zda kouří trávu, pije alkohol či tráví noci se skupinami náročných děvčat, je jeho čistě privátní záležitost a se sportovním výkonem (samozřejmě pokud jej neřesti příliš nevyčerpají) naprosto nesouvisí.
Trest, který hrozí Marku Balíkovi, je projevem čiré diskriminace - stejně, jako by měl být pod záminkou dopingu trestán za to, že je (například) ochranář, anarchista nebo krišnovec.