Abstinenci zdar!

MUDr. Karel Nešpor je významný adiktolog, se kterým se neshodneme prakticky v ničem. Jedno však panu primáři nemohu upřít - na rozdíl od mnohých zapálených bojovníků proti drogám pohybujících se na politické scéně nemá ostře odmítavé stanovisko k drogám (legálním i ilegálním) jako odrazový můstek kariéry, ale myslí jej naprosto vážně a upřímně. Je autentický.


Když včera v TV Nova v publicistickém pořadu hovořil u svého počítače, autenticitu svých postojů opět potvrdil, a to spořičem. Pro případné vtipálky - nemyslím to ironicky. Jaký zvolíte wallpaper monitoru a spořič obrazovky o vás vypoví více než desetiminutové proklamace. Vždyť na ten comp všichni čučíme deset, dvanáct hodin denně... Pan primář Nešpor tam má běžící text ABSTINENCI ZDAR!
Když jsem to zjistil, měl jsem o čem přemýšlet. Že a proč je abstinence od drog s nepřijatelným rizikem nutná, je jasné už z jejich definice. Přinášejí uživateli nepřijatelná rizika. Ale u drog s přijatelným rizikem, to jest kávy, marihuany a alkoholu?
Abstinence od alkoholu je nutná pro člověka, který alkohol nezvládá, který mu propadá, když jej pije, a kterému alkohol nepřijatelně mění chování. Abstinence od konopí je nezbytná pro člověka, který má na marihuanu úzkostnou reakci, který se dostává po trávě do „stíhy“. Abstinence od kávy je nutná pro lidi s nemocným srdcem a přecitlivělostí na kofein. Abstinence od všech psychotropních látek je nezbytností pro vysoce labilního člověka, kterého „rozhodí“ prakticky cokoliv.
Ale proč by měl od drog s přijatelným rizikem abstinovat zdravý dospělý člověk, kterému nedělá problém konzumovat jen občas, uměřeně a pro radost? Zdravotní rizika uměřené konzumace drog s přijatelným rizikem sice existují, ale jsou plně srovnatelná se zdravotními riziky třeba rekreačního sportování. Kdyby tedy měla být hnacím motorem jen starost o zdraví, nemohl by člověk dělat prostě vůbec nic...
Takže otázku na závěr: Proč zdar abstinenci? Jointa nejmenuji - KOUŘENÍ ČEHOKOLIV HOŘÍCÍHO ŠKODÍ ZDRAVÍ!!! Ale - znáte, prosím, jakýkoliv důvod, proč by si neměl člověk dát večer pivo, víno nebo trávu přes vaporizér?