Petice k CzechTeku...

Nepodepsal jsem - podepsal jsem o Teku své vlastní texty, které P.T. čtenář četl jak zde na serveru, tak v tištěném Reflexu. Přesto mám pocit, že je dobré, aby se s tím, že podepsat MOHOU, seznámilo co nejvíc lidí - takže text autorů petice:



Na adrese http://petice.techno.cz probíhá od minulého pátku demonstrativní internetová petice vyjadřující nesouhlas s postupem státních úřadů proti hudebnímu festivalu CzechTek 2004. V současné chvíli je pod textem petice podepsáno zhruba 1000 lidí. Petice nemá všechny požadované parametry stanovené zákonem, jejím cílem je něco jiného. Především lidé, kteří podepíši petici:

1) konstatují, že tato akce nemá žádného organizátora v pravém slova smyslu, festival probíhá bez jakékoli organizace pouze na základě vzájemné spolupráce a potkávání se velkého počtu lidí = organizátory jsou prakticky všichni účastníci
2) konstatují, že jsou ochotni po sobě uklidit místo konání akce
3) nesouhlasí se zásahem Policie ČR na letošním ročníku na přímý příkaz ministra vnitra Stanislava Grosse
4) požadují spolupráci státní správy při výběru místa, kde se festival koná

Dále pak uvádějí údaje o sobě, aby bylo možné ukázat kdo jsou lidé, kteří podobné akce navštěvují, podporují nebo jsou jim sympatické. Hlavním cílem petice je nicméně snaha o rozpoutání seriózní diskuse nad tímto problémem, která by nahradila roky probíhající mediální štvanici. Ta je vedena žurnalisticky neseriozními prostředky (zaměňování pojmů, poskytování zkreslených údajů, záměrné negativní emotivní ladění článků) a přiživována názory lidí, kteří si obraz o této akci vytvářejí pouze na základě televizních šotů.

Jako autor textu petice nepochybuji o tom, že akce konaná na cizím pozemku, který není řádně pronajat (ročníky 95 - 98 a ročník 03 probíhaly na pozemcích pronajatých), není v pořádku. Na druhou stranu je ale potřeba říci, že se objevily určité spekulace ohledně možné dohody lidí vlastnících pozemek/vykonávající vlastnická práva (kdo je skutečným majitelem louky rovněž není jasné, v této věci se vede soudní spor, viz Respekt 34-2004 a jiné informační zdroje) s částí vlastníků sound systémů (v masových médiích o nich nepadla ani zmínka, nikdo se je ani nepokusil prověřit). Dále se již několik let pravidelně objevují neověřené informace o tom, že kriminální policie vyvíjí nátlak na případné pronajímatele prostor pro konání podobných akcí a radí jim odstoupit od dohod o pronájmu. Podle těchto informací jsou rovněž lidé pohybující se kolem sound systémů vedeni v policejních záznamech jako extrémisté. Není tedy prakticky možné podobnou akci uspořádat legálně. Hlavní důvod konspirace a utajování místa konání tedy vidím ve snaze odpovědných orgánů kriminalizovat takovouto hudební produkci, stejně jako byli před rokem 89 kriminalizováni a biti pořadatelé a účastníci rockových nebo folkových setkání. Jediné řešení proto vidím v ochotě státní správy deklarovat, že tato akce je pro ni přijatelná. Pro příští ročník by mohla například spolupracovat v případě, že se na ni obrátí někdo, kdo by chtěl pronajmout, případně odkoupit pozemek pro konání této akce. Nevidím totiž důvod, aby účastníci nebo případní pořadatelé (v případě menších akcí) byli perzekuování policií ČR. Zaráží mě také, že tato akce je v médiích prezentována jako kriminální čin, zatímco kdysi se zprávy o ní objevovaly v kulturních rubrikách. Neodpustím si zároveň malou poznámku. Slovo "free", které je často zmiňováno v souvislosti s takovýmito hudebními akcemi, znamená podle mě nezávislost k a odpor vůči hudebnímu průmyslu. Nikoli ke společnosti jako takové. Hudba pro vystupující na tomto festivalu totiž není obchodním artiklem, ale vyjádřením vlastních pocitů. S pozdravem Michal Popelář

Několik zajímavých informací:
http://sweb.cz/propepu/20040818_cztkprokurator.htm

http://ihned.cz//1-10073040-14494880-000000_d-cd

http://www.blisty.cz/2003/7/31/art14905.html

http://sweb.cz/propepu/20040817_cztklipnice2000.htm

http://www.aaawebpages.cz/CR_6.htm