Dovzdělejte se!!!!

V poslední době se nejen v prohlášeních nejrůznějších protidrogových aktivistů a ouředníků, ale dokonce i v seriozním tisku objevily zděšené zprávy, že TA DNEŠNÍ tráva je něco ouplně, ale ouplně jiného než BEJVÁVALA. Že dnes pěstované - obzvláště pak pod lampou a hydroponicky - šlechtěné kultivary dosahují mimořádných koncentrací a dělají tak z konopí novou, v podstatě tvrdou drogu, která může vytvářet závislost etc.


Tato ne snad tvrdá, ale určitě natvrdlá tvrzení pocházejí, jako většina agitačních prohlášení ostatně, z pouhé nevědomosti a nevzdělanosti.
Ano, pod lampou pěstované (indoor) šlechtěné konopí (skunk) skutečně dosahuje vyšší koncentrace účinných látek, něž u nás před třiceti lety venku (outdoor) pěstované konopí seté (Cannabis sativa sativa) určené na výrobu tepláků či jiných textilií. Dnešní pokročilé konopí je totiž převážně Cannabis sativa indica, které bylo odjakživa pěstováno kvůli svým psychotropním účinkům, a ne na textilní vlákna. Navíc - ony ty lampy svítí víc, než (kromě zcela výjimečných roků, jakým byl například ten loňský) v našich končinách sluníčko. Takže je pod nimi marihuana skutečně silnější. Žádné „nové konopí“ fungující jako tvrdá droga však naštěstí neexistuje.
Jen několik čísel pro orientaci: Zatímco tepláková sativa pěstovaná v naší chladné vlasti dosahuje (není-li to dokonce kultivar pracně vyšlechtěný k tomu, aby vůbec žádné psychotropní látky neobsahoval) nejvýše kolem 2-3 procent obsahu účinných látek v sušině,
dnešní konzumní skunk pěstovaný hydroponicky pod umělým světlem má obvykle mezi devíti až dvanácti procenty, a zručný pěstitel dosáhne i na osmnáct procent.
Ale není to ani lampami, ani hydroponickým pěstováním. Už před patnácti lety totiž v italské horské části Švýcarska, kde jsou podmínky pro pěstování trávy optimální, pro konopí příjemná nadmořská výška kolem dvou tisíc metrů a slunce dostatek, dosahoval tamní populární a venku na poli pěstovaný kultivar indického konopí s poetickým názvem Primavera koncentrace až 21 (!!!!!) procent účinných látek v sušině.
Žádná „nová marihuana“ se prostě nekoná.