Marihuana nezabíjela...

Marihuana poprvé v Británii zabíjela, hlásají Novinky - "Nezřízená konzumace marihuany zabila ve Velké Británii šestatřicetiletého muže. Podle lékařů jde o první případ úmrtí tohoto druhu v zemi. Nezvyklý případ popsala britská média v úterý."

Marihuana poprvé v Británii zabíjela, hlásají Novinky - (http://www.novinky.cz/02/39/08.html). "Nezřízená konzumace marihuany zabila ve Velké Británii šestatřicetiletého muže. Podle lékařů jde o první případ úmrtí tohoto druhu v zemi. Nezvyklý případ popsala britská média v úterý."
Je to samozřejmě blbost, vysvětlení od MUDr. Tomáše Zábranského najdete na drogy-info ( http://www.drogy-info.cz/article/articleview/1315/1/50). Výslovně v něm říká: "Smrtelné předávkování konopím dosud nebylo u lidí popsáno a není jím ani tento případ. Hypotetická dávka, nutná pro smrtelné předávkování konopím, se odvozuje ze zvířecích studií na několik desítek kilogramů vysoce potentní marihuany, vykouřené nebo požité během několika desítek minut, což je obecně považováno za technicky nemožné. Rovněž hladina v těle Lee J. Maiseyho byla hluboko pod hypotetickou smrtelnou hodnotou. V daném případě došlo k jednoznačně chybné diagnóze ze strany místního soudního lékaře. Postup, kdy je v případě bezradnosti s určením příčiny úmrtí za jeho důvod spekulativně označena známá aktivita mrtvého (Maisey byl známý kuřák), aniž by byl vysvětlen mechanismus úmrtí, je nekorektní a neodpovídá obecně přijímaným principům jakéhokoliv vědeckého oboru, soudní lékařství nevyjímaje."
Přesto bude nadmíru zajímavé, jak publikovaná diagnostická chyba půjde médii. Prosím - vkládejte do diskuse upozornění na mediální a politické reflexe Novinkami zveřejněné zprávy!