Díky, Saddáme!

Je třeba - snad jménem celé planety - poděkovat Saddámu Husajnovi za to, že se v žumpě, kde se hrdinně skrýval, při příchodu amerických vojáků čacky pokálel a nezmohl se ani na výstřel do vzduchu. Pro totální kompromitaci islámského fundamentalismu, terorismu a extremismu nemohlo potkat planetu nic lepšího.


Saddám se stal po svém útěku z bombardovaného Bagdádu druhým svatým islámských extremistů - hned po Usamovi. Nyní se ukázalo, co je tento symbol, ztělesnění, ikona islánského extremismu zač jako člověk ...
Je samozřejmě možný i paranoidní výklad průběhu Husajnova zadržení: Na poklop žumpy, kde neodhalen tyran dlel, kdosi zaklepal. „Tady je Epstein, z Mossadu ... Američani vzkazujou, Husajn, že si budou ty peníze, co tam dole maj s sebou, moct nechat, když si udělaj veřejně ostudu.“ Z díry se ozvalo: „A kterej Epstein? Jakub, nebo David?“ „Ale ne, Já jsem Samuel, bratranec ...“ Poté obávaný diktátor vylezl ze župy a vyčkal, než Epstein satelitním telefonem přes Tel Aviv zavolá do CNN a Pentagonu, aby Saddáma přijela americká armáda před kamerami zadržet. Dle neověřených zdrojů se tyran křečovitě držel vaku s tři čtvrtě milionem dolarů v drobných bankovkách i tehdy, když Saddáma protichemická jednotka myla a dezinfikovala.
Realističtější verze - realita bývá tristní - říká, že se Saddám Husajn bál umřít. Zbraň měl, neměl však odvahu, když ho v díře vyškrábli, ani vystřelit do vzduchu. Granáty U.S. ARMY by jej okamžitě a bezbolestně učinily nesmrtelným pro celý arabský svět. Ale pán, který neváhal poslat na smrt stovky tisíc lidí, se prostě po ...
Díky, Saddáme - tvoji vlastní lidé, Arabi, jsou na ztrátu tváře mnohem citlivější než my. S tebou si udělalo strašnou ostudu celé paradigma, jehož jsi symbolem. Paradigma islámského terorismu už bude - i před mladými muslimy - navždy poznamenáno skutečností, že jeho vůdci, ideologové a modly jako Saddám jsou bezectní zbabělci, co se bojí umřít.