Sponzorujte bohaté!!!!

Seděl jsem v kavárně, kde čítám denní nadílku lidského neštěstí a společenské degradace současných dní - aktuální zprávy z denního tisku. Byl jsem právě u meditace nad Hojdarovou štěnicí, když se objevil muž. "To jsem rád, že vás potkávám, pane Doležal. Chtěl bych objednat přednášku pro náš klub..."

Seděl jsem v kavárně, kde čítám denní nadílku lidského neštěstí a společenské degradace současných dní - aktuální zprávy z denního tisku. Byl jsem právě u meditace nad Hojdarovou štěnicí, když se objevil muž. „To jsem rád, že vás potkávám, pane Doležal. Chtěl bych objednat přednášku pro náš klub...“ Vytáhl z kapsy vizitku a na ní bylo natištěno: Ivan Sobotka, manager, Rotary Club Prague.
Rotariáni? U nás? A funkční? No kdysi, po revoluci, jsem zaslechl, že zde vznikají, ale nějakou masivní činnost jsem po pravdě nezaznamenal... „Co je to za klub? Jací tam budou diváci?; optal jsem se proto nesměle...
Pan Sobotka vysvětlil, že členy klubu jsou přední finančníci, úspěšní podnikatelé, prostě - ekonomická smetánka. Popis kvalit a kupního potenciálu členů klubu zabral asi dvacet minut.
Termín jsme si nemohli dohodnout - neměl jsem u sebe diář - a tak jen téma: Ekonomická nutnost legalizace marihuany, Friedman a drogy... To by šlo. Poté začal pan Sobotka opět vysvětlovat, jak že bohatí, úspěšní etc. členové jeho klubu (schází se v Opletalově ulici) jsou, a pro pobavení začal vykládat storku, kterak si paní Michaela Jílková při podobné objednávce řekla o nehorázný honorář a jaká že je fuj. Už mi pomalu začínalo svítat...
A kolik si řekla?“ „Dvacet pět tisíc!!!“ Tolik rozhořčení v hlase jsem už dávno neslyšel. „A kolik si jako myslíte, že si pro ty vaše údajně bohaté bankéře a špičkové podnikatele řeknu já, pane Sobotko? Taky pětadvacet. Pro squaty dělám zadarmo, v takto exklusivním prostředí prostě nižším honorářem nemohu urazit.“ Pan Sobotka zajíkl a - po té půlhodině kydů o bohatých členech klubu, bankéřích a podnikatelích - bez rozpaků vyložil, že samozřejmě předpokládá besídku zdarma, protože na tohle opravdu klub nemá peníze.
Musím přiznat, že nemám rád, když si ze mne nějaký obejda dělá srandu. Nejdříve jsem samozřejmě ověřil, jestli si vše nevymyslel - ale na webu jednoho pražského rotariánského klubu, který se schází v Opletalově ulici, je skutečně psán jakýsi Sobotka Ivan Mgr., hoteliér, hotel Zlatá Praha (#).
Ten chlapík si nedělal srandu, je opravdu členem nějaké partičky, co si říká rotariáni. A jako další členové jsou tam skutečně uvedeni pracovníci řady velkých a bohatých firem. Přitom jejich údajný manager žebrá po hospodách pro ty milionáře o sponzorskou besídku...
Pokud máte, prosím, nějakou drobnou částku, pár mincí - možná by se tomu klubu „bankovních boháčů“ hodil alespoň malý příspěvek. Proto až potkáte někde člověka s odznáčkem Rotary Club, pozvěte ho na polívku.