Věk digitální iracionality přichází!!!

Minulý týden trávila media lesy (tištěná) a proud (elektronická) na téma evropská ústava. Aj vaj vaj vaj, jako by Leary před třiceti lety dostatečně jasně nepopsal, že tyhle politické hrátky jsou více a více kašpárkovým divadlem, neboť skutečná moc je již dávno držena nadnárodními koncerny. Odvysílalo se na to téma zpráv, že se spálilo proudu jak na půl tuny indooru ...

...
Já měl minulý týden jiné starosti. UPGRADE!!! A propos - máte zálohovaná data? Já jakž takž měl, přesto mi kompletní úklid a backup před upgrade počítače zabral dva dny. Proto mne tlachání o evropské ústavě moc nezajímalo. Pak přijel jeden ze tří lidí na planetě, kterým stran počítačů opravdu věřím. Kromě sebe samozřejmě, ale já neumím vzít do ruky šroubovák! Nebyl to Bill Gates, nebyl to Kevim Mitnick, byl to můj kamarád IT security expert Miloš. Měl igelitovou tašku, v ní ASUS motherboard, dvougigový procesor a šroubovák. Dali jsme comp na stůl, on za tři minuty vyndal staré jádro, zašrouboval nový board, zapnul, a board se po osmi vteřinách vypnul.
Po třech hodinách switchování (board stále po osmi vteřinách vypínal) vše na desce nastavil do původního stavu, povolal firemní vůz, naložil mne i můj počítač, k jeho velké radosti (blížila se půlnoc) povolal do firmy jejich hardware spacialistu, a bylo nás pět. Z firemního počítače, běžícího již dva měsíce na stejném boardu se stejnými součástkami jako ty moje, kus po kuse vyjmuli vše vyjimatelné a nahradili na mém boardu. Když byly vyloučeny všechny možnosti, že to shazuje paměť nebo procesor, dohodli jsme se, že je board vadný. Pánové zpět sešroubovali svůj firemní počítač, zapnuli, a on se za osm vteřin vypnul. Po tři čtvrtě hodině práce bylo jasné, že je comp v ...
Dva počítače v (viz výše). Pak Miloš, na odchodu, ještě jednou jejich - firemní - zkusmo zapnul. Naběhl a dělal, že mu nikdy nic nebylo. „Tak zkusíme i ten tvůj ..,“ dodal. Můj nový Asus zablikal a rozjel se jak v reklamním klipu na sebe samotného. Odvezli jsme jej ke mně a ráno bylo nainstalováno.

Připomínám, že mezi úspěšnými a neúspěšnými pokusy spuštění boardů nedošlo k naprosto žádným technickým zásahům, při všech restartech byly boardy delší dobu fyzicky odpojeny od elektrického proudu. Pátý den poté mohu konstatovat, že board ani celý nový stroj nejevil NEJMENŠÍ TECHNICKÉ PROBLÉMY, naopak si výslovně medím. Chová se, jak má. To, co se však přihodilo při jeho stavbě, je čirá iracionalita.
Minulý týden na ženevské konferenci Telecom World 2003 oznámil zakladatel Microsoftu Bill Gates a jeden z ředitelů Vodafonu Ian Maxwell, že chtějí společně vytvořit systém, který by sloučil možnosti počítačů a mobilů. Vodafone a Microsoft proto chtějí vyvinout standardizovaný počítačový jazyk (na bázi XML), který by nedělal rozdíl mezi mobilem a jiným přístrojem. Připomínám: Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě, Vodafone je zase s 123 miliony zákazníků největším mezinárodním mobilním operátorem.
Minulý týden jsme v novinách četli o mejdanu politiků, a že se pravděpodobně svět Sítí ten samý týden sjednotil do jedné jediné identity, jsme skoro nezaznamenali. A přitom tato identita Cyber už nyní jeví známky zarážející a až hystericky trucovité iracionality. Příběh mého nového boardu totiž prožil v nějaké modifikaci v podstatě KAŽDÝ, kdo počítač užívá častěji než dvakrát týdně.