Sláva alkoholu, pryč s feťáky!

Alkohol ano, drogy ne, Autor: J. Kolář; publikováno v: Týdeník Klatovska, Datum vydání: 12.2.2003, Strana: 8 I přišlo mi emailem hned z několika stran upozornění na výšeuvedený libý textík, který - kdyby se týkal libovolné jiné psychotropní substance než chlastu - by byl s největší pravděpodobností stíhán jako šíření toxikománie...

Alkohol ano, drogy ne, Autor: J. Kolář; publikováno v: Týdeník Klatovska, Datum vydání: 12.2.2003, Strana: 8
I přišlo mi emailem hned z několika stran upozornění na výšeuvedený libý textík, který - kdyby se týkal libovolné jiné psychotropní substance než chlastu - by byl s největší pravděpodobností stíhán jako šíření toxikománie... A odesilatelé mne vyzývali k reakci, a tak reaguji.
Myslím, že prvotní motivací autora k napsání textu bylo, že si jej možná všimnu a on bude v Reflexu. Proto odpovídám zde, rozměrům Týdeníku Klatovska odpovídá spíše webová polemika než Reflex. Namátkou cituji z textu, který nelze nazvat jinak než nestoudnou propagací nejstrašnější drogy, která zabíjí lidi - chlastu: Piják těchto nápojů se nejprve pokochá pohledem na svůj mok v naplněné sklenici. Zrakem ocení jiskru a čirost svého nápoje (u piva bohatost a načechranost pěny).
Není potřeba nijak komentovat... Snad dojemné je, jak se autor vyrovnává s negativními zdravotními dopady konzumace alkoholu, například s impotencí konzumentů piva: Je-li sklenice piva pěkně zaoblená, něžně ji pohladí a chvíli se s ní laská jako s ženou. Není náhodou, že mnoha pivařům sklenice piva ženu nahrazuje. Žena může být hašteřivá, svéhlavá, vrtkavá či nevěrná, sklenice piva nikoliv.
Autora už vůně ženy nezajímá, čuchá k něčemu jinému. Čtenář jistě tuší k čemu - k chlastu: Všimněme si znalců vína, jak obřadně přikládají svou sklenku k svému čichovému orgánu, posouvají ji z leva doprava a naopak, a teprve pak vychutnávají samotný obřad pití s mnoha prodlevami, zámlkami, hodnocením kvality moku. Ťuknutí sklenic při přípitku lze vyloudit zvuky doslova hudební, takže i sluch si přijde na své.... Nechť se na mne pan J. X. Doležal nezlobí, ale může ubalené žváro marjánky nebo injekční stříkačka takovýmto ušlechtilým způsobem obohatit smyslové spektrum konzumenta? Nemůže, neboť v daném případě jde o pouhopouhou toxikománii.
Máte pravdu, pane, nejde než o pouhopouhou toxikomanii, hlavně buďte s tím alkáčem v klidu. Přeji Vám jeho ničím nerušenou konzumaci a doporučuji vychutnat všemi smysly akustické, čichové, vizuální a hmatové požitky momentu, až Vás nějakej ožralej pobleje.