Skutečný shit

Připravuji pro tištěný Reflex cover o prostituci, a tak se flákám po západočeském a severočeském kraji, obcházím diskotéky a bordely, prostě mapuji oblast, kterou příliš neznám. A neznám ani její drogové zvyklosti.
Proto jsem - když se mi začátkem týdne dostalo pozvání na jointa - rád přijal (málokdy odmítnu). Po dvou práskách jsem se zvoucího zeptal, co to kouříme - konzumní haš z diskotékového prostředí. Nebyl to haš, byl to skutečný SHIT - a tento text není ničím jiným, než pracným a víceméně dokumentaristickým rozvedením mého (cca čtrnáct let starého) výroku, že HAŠIŠ - na rozdíl od trávy - JE RIZIKOVÁ DROGA, PROTOŽE DO NĚJ UŽIVATEL NEVIDÍ!!!
Onen - v severočeském a západočeském kraji v těchto dnech běžně dostupný v diskotékovém prostředí - „konzumní marok“ je totiž pančovaný něčím ohavným a dle mého soudu i nebezpečným.
Po dvou práscích z onoho jointu jsem se totiž opotil studeným potem a ucítil podivnou, znepokojující zjitřenost, podrážděnost a nervozitu. Ne, nešlo o „klasiku z I.P.Pavlova“ - t.j. hašiš pančovaný heroinem, který kolem stanice metra I.P.Pavlova dealují heroinoví dealeři mladým zájemcům o hulení, aby je naučili na něco onačejšího. Ten „hašiš“, který jsem kouřil, byl pančován něčím jiným, nejspíše slabým halucinogenem. Po třetím prásku (čtvrtého jsem si již nedal) jsem cítil cosi, jako bych si dal slabého tripa...
Vyžádal jsem si vzorek toho pančovaného materiálu a prohlédl si jej lupou. Krystalů THC je v něm minimálně, červené hrudky henny převažují. Materiál je tvrdý, divně, nehašišově páchne, a na kousku toho pančovaného hašiše bylo vidět, že výrobce hrudku pečlivě namočil v oleji, aby povrch zhnědnul a působil dojmem afganu (čarasu). „Vnitřek“ hrudky, jak bylo na tom kousku, co jsem prohlížel, byl nápadně světlejší, proolejovaná hnědá kůra je sotva milimetr silná.
Nevím samozřejmě, ČÍM vlastně byl onen materiál pančovaný, nemám ani jeho vzorek, abych jej nechal analyzovat, ale podle účinků soudím, že je v něm přítomný salvinorin. Jeden z nejsilnějších halucinogenů, obsažený v šalvěji divotvorné (Salvia divinorum) - v západní Evropě se prodává v smartshopech řada přípravků ze Salvie a nejsou drahé. V případě, že chce kdokoliv prodat mimořádně nekvalitní hašiš (s tak nízkým obsahem THC, jaký měl onen vzorek, o kterém píšu), získá smícháním takového materiálu i s malým množstvím čehokoliv, v čem je salvinorin, substanci, která už evidentně psychotropně účinkuje. Sice jinak než hašiš, ale zákazníci alespoň něco cítí a kupují...
Takže pointa - má-li laskavý čtenář potřebu pointy - zní následovně: Už nejen u Extází, ale i u hašiše je třeba mimořádné ostražitosti, zda si kvůli iniciativě nějakého grázla místo THC (t.j. drogy s přijatelným rizikem) nekupujete něco opravdu jedovatého!