Krásný a přitom těžký domácí úkol

Krásný a přitom těžký domácí úkol

Krásný a přitom těžký domácí úkol

Takřka bez zájmu médií zahájilo Ministerstvo kultury ČR unikátní projekt, který nazvalo Vracíme památky do života. Za významné pomoci Evropské unie (85 % nákladů) vybralo pro bohatou dotaci prozatím pět zajímavých projektů.



Za 500 milionů korun půjde o zpřístupnění a nové využití alespoň části Vítkovických železáren, za stejnou částku začne probíhat vzorová obnova premonstrátského kláštera v Teplé. Rozsáhlý soubor budov okolo zámku v Plasích spolkne 393 milionů, oprava Velehradu a jeho přestavba na centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy bude stát 346 milionů. Na své si přijde i Jindřichův Hradec, kde v památkových budovách historického centra bude nákladem 156 milionů korun vybudováno centrum původních řemesel a unikátních technologií.

To je překvapení opravdu radostné. Všechny vybrané stavební celky jsou či ještě donedávna byly dokladem vysoké kulturní a technologické úrovně země. Postupně však ztrácely na významu, byť byly likvidovány pokaždé z jiných důvodů. Známe je - omezení vlivu a významu církve, změny výrobních technologií a úpadek exportní síly země, odchod původních obyvatel… Pozor, navíc uvedené částky ve většině citovaných případů nebudou stačit na celkové opravy a stálé rozdmýchání jejich života – přesto však podmínky udělení těchto prostředků hovoří jasně: jedná se o záchranu a oživení, začátek ekonomické samostatnosti a nové smysluplnosti existence.

A jsme u našeho domácího úkolu. Ty zachraňované celky a budovy budou žít jen v tom případě, že je budeme používat. Patrně k tomu, k čemu budou opravovány a směrovány. Protože se jedná o celkově krátkou dobu, která je pro ono oživení určena, musíme se na náš domácí úkol začít připravovat. Což o to, věřím, že plynárna ve Vítkovicích nebo některé další výjimečné stavby nakonec přece jen ožijí jako centra společenské zábavy a možná i sportu, jak ale bude žít klášter v Teplé ? Bude někoho zajímat centrum v Jindřichově Hradci? Zamyslete se, zaúkolujte se, připravte se. Protože, když to nebude fungovat, musíme jako stát onu nikoliv malou částku (neboli 85 % z 1.894.890 481 Kč ) vrátit !






Další články z rubriky JINÉ MĚSTO