Jára a Josif

Jára a Josif

Jára a Josif

Poslední týden minulého roku v České republice poznamenala jedna nenápadná, i když třeskutá informace. Mnoho miliónů Rusů ve velké televizní anketě vybíralo největšího Rusa všech dob.


První dvě místa byla zajímavá – Alexandr Něvský se dal očekávat, jaksi splňuje všechny nároky současného úspěšně přeživšího Rusa. Pjotr Stolypin, premiér porevoluční vlády (1906-1911), byl pro mne překvapením, přece jen tam byly zajímavé snahy o modernizaci politického života poněkud dost zanedbané obří říše (ale pozor, jeho kruté zacházení s protivníky se nijak nerozcházelo s místními asijskými zvyklostmi).
Třetí místo však obsadil muž, se kterým bez výjimky celý civilizovaný svět nemůže ladit – Josif Stalin, možná největší vrah v dějinách lidstva. Překvapení nás vrátilo na zem – Rusové si bez tlaku a zcela svobodně zvolili gigavraha! A to Stalin vstoupil krutě a nenávratně do života bezmála každé větší ruské rodiny. Pozor, dost místa k zamyšlení, důležitému pozastavení v době, kdy se Rusové stávají našimi bohužel intimními sousedy v každém větším městě a díky dodávaným energiím i v každém veřejném i privátním životě.
Přemýšlel jsem, jak tuto nepříjemnou a varující informaci sám pro sebe zpracovat, když tu mi bliklo – není to tak dávno, v jedné české masové anketě jsme přece volili největšího Čecha. Pamatujete si, kdo vyhrál? K pobavení i údivu všech to byla postava s Josifem Stalinem opravdu těžko souměřitelná – přece Jára (da) Cimrman. Ano, neexistující osobnost, která nicméně bavila a baví celý národ, i když po pádu minulého režimu už možná o něco méně. Možná je tady důležitý klíč, který bychom měli umět Rusům vysvětlit a přeložit. Dovolte tedy malý návod a porovnání.
Připomeňme si - Jára (da) Cimrman je fiktivní postava univerzálního českého génia, vytvořená Jiřím Šebánkem a Zdeňkem Svěrákem. Z jeho života a tvorby čerpá jedno desítky let beznadějně vyprodané divadlo a další, menší putovní, byl natočen veleúspěšný celovečerní hraný film, existují desítky vědeckých přednášek. Nevíme sice přesně, kdy se narodil, což je ale miliónům obdivovatelů srdečně jedno, známe však rodiče (samozřejmě fiktivní postava má fiktivní virtuální rodiče - otcem byl český krejčí Leopold Cimrman a matkou rakouská herečka Marlen Jelineková-Cimrmanová). Byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby – vše samozřejmě s nadsázkou, laskavým humorem, ironií, stal se všeobecně přijímanou fikcí a postupně i pojmem.
Zatímco Josif (Stalin) vraždil, Jára (da) Cimrman vypracoval projekt Panamského průplavu společně s libretem stejnojmenné opery, reformoval školství v Haliči, se Zeppelinem vymýšlel vzducholodě, zdokonaloval dámské hodinky, byl prvním alpským porodním dědkem, v Paraguayi založil loutkové divadlo a ve Vídni taneční a hudební školu. Zatímco Josif zlikvidoval mnoho sovětských vyšších důstojníků, Jára vynalezl jogurt a korespondoval s G. B. Shawem, nosil Curieovým do sklepa putny smolince. Zatímco Josif pozabíjel a odsoudil velké množství vyjevených ruských lékařů, pak architektů, pak spisovatelů, pak básníků, pak tanečníků, Jára sehnal podnájem Eiffelovi a opravoval příliš eroticky odvážné sekvence v dílech J. V. Sládka. Zatímco Josif přesouval celé národy z místa na místo, Jára vytvořil filosofii externismu, princip internetu, dvoudílné plavky a plnotučné mléko. Zatímco Josif takřka vyhladověl celou Ukrajinu a vytvořil Gulag, Jára začal používat ekologický včelí vosk, byl mnohokrát nominován na současné nejvyšší politické posty bez ohledu na časové disproporce. Josif byl samozřejmě imperiálně výkonnější – zakládal umělá moře, průplavy, nové vědecké směry a disciplíny, dokonce osobně přepisoval filmové scénáře – tam měli s Járou k sobě nečekaně blízko. Za všechny tyto aktivity však Sověti, jak se této kumulaci národů říkalo, platili. Nejvyšší cenou – životem - těch „plateb“ bylo mnoho miliónů. Po Josifovi i Járovi byly pojmenovávány ulice, čtvrti, vrcholky hor (samozřejmě, Josif měl svá města, řeky, sídliště, filmová studia a nejvyšší hory, snad i planetky). Po Josifovi zbyl rozvrácený, utrápený, ustrašený stát i národy, po Járovi pak tuny srandy. Neměřitelné?
Zkuste svým ruským sousedům představit největšího Čecha. Možná že si pomyslí něco důležitého. Někteří se snad i zastydí a zaleknou. Že by sami sebe?