675 autobusů na van Gogha

675 autobusů na van Gogha

675 autobusů na van Gogha

Vracíme se do Prahy, dost otrávení ze špatné organizace provozu ve Vídni, avšak plni nenahraditelných zážitků z obří výstavy Vincenta van Gogha ...


Posloucháme zprávy rakouského rozhlasu, jedna nás zaujala, neboť jsme jejími účastníky: V sobotu 22. listopadu překročilo hranice 675 českých autobusů, aby do Vídně přivezlo 31 000 návštěvníků výstavy děl, studií a kreseb Vincenta van Gogha.
Protože jsou Češi vnímaví a spořiví, nezůstali zřejmě jen u Gogha. V samotné Albertině mohli spatřit unikátní Kornfeldovu sbírku (Picasso, Léger, Chagall, Francis, Giacometti ad.), moderní rakouské umění po roce 1970, pokračování obrovské výstavy Od Moneta k Picassovi. Došli si kilometrovou procházkou na Freyung na Georgese Braqua, do Museums Quartier na Christiana Schada či Edwarda Hoppera, do Belvederu na Gustava Klimta či na dalších 15 velkých výstav.
Stovky autobusů s jinými Čechy vyrážely denně za mrazivých rán do Berlína na neuvěřitelnou retrospektivu Paula Klee, zářivá srdce Jeffa Koonse či sochy Anishe Kapoora, ti sportovnější ještě stihli dalších 286 velkých berlínských orgií v jiných výstavních halách a muzeích … Brzké stmívání je v obou městech zabalilo do adventních radovánek s tisíci světel a stánků, svařeným vínem, punčem, kaštany, klobásami ...
Dá se spočítat, že letos vyjel za výstavami do obou sousedních hlavních metropolí bezmála milión českých občanů. Zajímavé, analyzovatelné, možná i dobré – ti lidé nejeli na nákupy, jeli se jen dívat … Doklad výtvarné kultury národa, anebo doklad něčeho jiného?
Ne – je to zpráva k hlubokému zamyšlení pro naše politiky a strany. To že jsou naši občané? Oni to opravdu chtějí? Oni to vážně potřebují? Oni to proboha mají rádi? Kde se vzali?
Znáte, pane X, vlastně Sama Francise? Paní radová, a co ten Koons, není to trochu podpásovka? Odkud to znají? Nejsou trošku neovladatelní? Chtějí nás vůbec, když se věnují takovým věcem? Ono je nezajímá, že má támhleta nová prsa, že onen toho udal, že tamten toto ukradl, že …
Vaši voliči, páni politici, jsou opravdu jiní lidé. A jednoho dne vám rázně sdělí, že to všechno chtějí jinak. Například žít v zemi, kde je možné jít na výstavu, vážně komunikovat na úrovni, vědět, že ten či onen schvaluje prostředky na dění a akce obecně prospěšné a nikoliv pro svoji potěchu a kapsu, pro kapsy svých zpropadeně prohnilých blízkých. Kde na pohřby podivně zastřelených provozovatelů kolotočů přicházejí členové rodiny, nikoliv však společenská smetánka a politici. Ti mají meditovat nad Goghem a Koonsem. Tam je totiž jejich místo, tam bychom je měli a chtěli vídat.