Obří akvárium na Letné nebude

Obří akvárium na Letné nebude

Obří akvárium na Letné nebude

Přiznám se, že tahle zpráva mi vzala dech. Ne snad proto, že neuvidím místo Stalina ráchat se ve vodě mořské živočichy, ale že osm let trvalo, než páni radní definitivně ustoupili od tohoto od začátku nesmyslného projektu. (S knihovnou, která měla stát v ústraní pláně, si to vyřídili daleko rychleji.)


Netušila jsem totiž, že stavba oceánia je stále ještě ve hře, dokud jsem se nedozvěděla o petici Zachraňme Letnou, kterou podepsalo kolem sedmi tisíc lidí. Ostatně jak řekla socioložka Jiřina Šiklová na ČT 24: Člověk by musel nepřetržitě sedět na magistrátu, aby uhlídal všechny jeho „nápady“, jenže to by pak nemohl vůbec pracovat.
Pražský magistrát začíná být opravdu k neuhlídání. Není zcela jisté, zda zařazení zpátečky radních vyvolalo vlastní prozření, ztráta zájmu investora či aktivita občanů. Nedivila bych se proto, kdyby teď oprášili jiný skvělý nápad – rozšíření fotbalového stadionu.
Finanční krize má přes všechna negativa možná jednu výhodu. Developeři si stěžují, že přijdou o kšefty, protože jim banky už nebudou tak ochotně půjčovat. Ubude tak možná několik zbytných – občas nesmyslných - staveb. A Praha, která se už beztak znovu dusí nečistým vzduchem, se nezahltí ještě stavbami. I volný prostor je cenným architektonickým prvkem.