Praha: Dvanáctá nejbohatší v Evropě

Praha: Dvanáctá nejbohatší v Evropě

Praha: Dvanáctá nejbohatší v Evropě

Hrubý domácí produkt rozpočtený na jednoho obyvatele dosahuje v Praze 160 procent průměru Evropské unie. Ostatní regiony České republiky se pohybují mezi sedmdesáti (Středočeský kraj) a šedesáti procenty (střední Morava). To je poslední zpráva Evropského statistického úřadu, která zohlednila data z roku 2005. Praha je podle ní dvanáctým nebohatším regionem celé Unie.


Na pohled je to dobrá, vlastně senzační zpráva.
Bohužel, jen na pohled.
Naznačuje totiž to, co je zřejmé již několik let – z Prahy se stává stát ve státě. A její prudký boom může paradoxně brzdit rozvoj dalších regionů České republiky.
Praha dnes vysává energii z celé země, zejména tu podnikatelskou, intelektuální a kulturní. Všechny velké společnosti, tuzemské i cizí sídlí v hlavním městě, do Prahy odcházejí absolventi vysokých škol, programátoři, ale třeba i herci ze všech krajů republiky.
Samozřejmě, do jisté míry je to přirozený trend. Jenže v měřítkách desetimilionové České republiky se zdá, že hlavní město začíná být příliš velké a jeho gravitační síla příliš podmanivá, takže jeho prudký a překotný rozvoj brání rozvoji dalších míst v zemi.
Ano, stát ve státě s takřka dvojnásobným HDP na hlavu. Praha má výjimečné platy, výjimečné jsou zdejší možnosti, služby i infrastruktura. Ještě výjimečnější jsou pražské ceny a nájmy.
Samozřejmě to neznamená, že zdejší životní úroveň dosahuje 160 procent průměru Evropské unie a je vyšší než například v Amsterdamu nebo Göteborgu.
Nicméně postavení Prahy je v rámci celé východní Evropy ojedinělé a je takřka jisté, že rozdíl mezi hlavním městem a zbytkem republiky se bude dále prohlubovat.
Je těžké s takovým trendem něco dělat, zasahovat proti němu šílenými nástroji plánování a sociálního inženýrství (ostatně, výběr daní v Praze je přirozeně přerozdělován do celé republiky), faktem ale je, že v zemích na západ od nás jsou rozdíly mezi centrem a dalšími regiony mnohem nižší.
Takové země jsou vnitřně zdravější.