Co mají Korejci za lubem s atomem?

Co mají Korejci za lubem s atomem?

Co mají Korejci za lubem s atomem?

Severní Korea oznámila úspěšné provedení druhého testu atomové zbraně. Prý silnějšího než ten první. Svět se teď ptá, zda totalitní režim skutečně vlastní použitelnou zbraň, nebo jen „blufuje“ a proč.

Severní Korea oznámila úspěšné provedení svého druhého testu atomové zbraně. Prý silnějšího než ten první. Svět se teď ptá, zda severokorejský totalitní režim skutečně vlastní použitelnou zbraň, nebo jen „blufuje“ a proč.
Nynější test měl mít údajně sílu mezi 10 a 20 kilotunami TNT (první americký test plutoniové bomby měl sílu 20 kilotun), ale část vědců se domnívá, že byl menší. Je to sice „malá“ bomba, ale je silnější než údajně první pokus v roce 2006, který měl mít sílu něco okolo 500 tun TNT.



Důvodů pro testy tak „malé“ bomby může být několik. Za prvé, podle většiny odborníků prostě první severokorejský test selhal a druhý možná také nebyl zcela úspěšný. Nicméně Severní Korea znovu ukázala, že zvládá jadernou technologii a hodlá vyrábět jaderné zbraně. Bez ohledu na znepokojení mezinárodního společenství a možné sankce OSN.

Ušetřit plutonium
Druhou příčinou může být to, že Severní Korea prostě nemá dost plutonia nebo obohaceného uranu. Odhadem ho může mít tak na šest až devět bomb. A proto ho nechce „vyplácat“ na testy, byť se potom nemůže na své zbraně spolehnout. To jí ovšem nevadí, protože zatím jí stačí jadernou bombou jen hrozit. Ostatně, je v prvním stadiu výroby bomby, stejně ji neumí miniaturizovat a vystřelit raketou na Jižní Koreu, Japonsko či dokonce Spojené státy.

Může to ale být i úplně opačně. Severokorejští generálové schválně maskují sílu jaderného výbuchu (lze to udělat například testem nálože v podzemní dutině, záchvěvy země vyvolané explozí pak nejsou tak zřetelné), aby „zmátli nepřítele“. Ve skutečnosti možná mají bombu mnohem větší a mnohem účinnější. V případě, že se budou cítit ohroženi, ji nějakým způsobem dopraví poblíž nepřítele a odpálí bez ohledu na vlastní ztráty.
A konečně existuje i poslední, pro okolní svět ta nejnebezpečnější varianta. Severní Korea možná vyrobila, nebo spíše někde ukradla plány na výrobu skutečně moderní, malé a účinné jaderné zbraně. Testuje tedy právě tento model, už připravený k usazení do rakety, letadla, nebo dokonce použitelný jako jaderná mina, kterou mohou severokorejští agenti propašovat na území potenciálního nepřítele.

Doufat v nejlepší
Svět doufá, že pravdivá je druhá varianta. Na přesné soudy je ale zatím brzy. Američtí vědci mluví o nespecifikovatelné explozi a jaderný výbuch potvrdilo zatím jen ruské ministerstvo obrany. Jeho informace je prý ověřená, nicméně není známo, zda Rusové při vyhodnocení testů spoléhali jen na měření otřesů země, nebo se jim podařilo navíc získat vzorky z radioaktivity uniklé při výbuchu.
Zatímco první metoda není zcela spolehlivá, stopy radioaktivity v atmosféře a jejich složení by podle některých analytiků mohly určit přesnou povahu a v kombinaci s dalšími metodami i rozsah výbuchu.



Další články autora najdete v rubrice ŠÍLENÁ RACIONALITA (Reflex online)


Související články:
Nejúspěšnější vyděrač světa
Marek Hudema: NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ VYDĚRAČ SVĚTA (Reflex č. 19/2009)
Severní Korea se opět pokouší vydírat svět. Tahle taktika posiluje režim severokorejského vládce Kim Čong-ila a umožňuje mu udržet si opulentní životní styl bohatého playboye v jedné z nejchudších zemí světa...