Medveděv a jeho Alexandr

Medveděv a jeho Alexandr

Medveděv a jeho Alexandr

Namíříme na Evropu naše rakety, pokud se nevzdáte plánu protiraketové obrany, vzkázal nedávno do USA ruský prezident Medveděv. Podstata jeho sdělení je ale jinde. Rusko jeho slovy vzkazuje, že nemá zájem na dosud platných omezeních jaderných raket středního a krátkého doletu a hodlá vydírat Evropskou unii.


Šéf ruské federace oznámil, že v oblasti Kaliningradu (ruská enkláva vklíněná do území Evropské unie a de facto jedna z posledních kolonií v Evropě) rozmístí rakety Iskander-M. Jde o nejmodernější mobilní taktické střely, pojmenované po Alexandru Velikém, schopné nést jaderné hlavice. Jedná se prý o reakci na výstavbu amerického protiraketového systému, který se bude skládat z radaru v Čechách a z antiraket v Polsku, a cílem je obnovení strategické rovnováhy. Jenže je tu problém. Rakety Iskander ve své současné verzi doletí horko těžko 400 kilometrů. Střely vypálené z Kaliningradu se tak stěží dostanou k polským antiraketám a už vůbec nemohou zasáhnout radar v Brdech.
Ruská tisková agentura ovšem vydala zprávu o tom, že půjde o rakety s doletem nejméně 500 kilometrů. Prodloužit dolet Iskanderu není technický problém a nové střely už doputují až do Prahy a – jak nezapomněla konstatovat část ruského tisku – také do velkých německých měst.
Jenže je tu ještě jeden háček. Instalaci takových zbraní zakazuje dosud platná smlouva mezi USA a SSSR (povinnosti Svazu převzalo po jeho rozpadu Rusko) o omezení raket středního a krátkého doletu. Smlouva tedy bude, jak o tom sní ruská generalita už celá léta, porušena a vypovězena.
K čemu ale budou Rusku tři raketové brigády se 60 raketami v Kaliningradu? Na zničení amerického radaru i 12 antiraket (antirakety budu zřejmě schopny zachytit jen staré typy střel, jako je SCUD z rozvojových zemí, nikoliv Iskandery nebo dokonce ruské nukleární rakety dlouhého doletu) by to stačilo. Ale co potom? Na zničení všech amerických základen v Evropě zatím Rusové nemají sílu. Snad by tedy mohli alespoň zaútočit na některou evropskou zemi NATO a doufat, že se vyhnou masivním americkým obětem a udrží válku v „rozumných“ mezích.
Cílem Iskanderů tedy nejsou základny USA – vyjma těch budoucích antiraketových –, ale Evropa. A politickým cílem jejich rozmístění je vytlačit Američany z Evropy a to nejlépe prostřednictvím samotných Evropanů zastrašených Iskandery namířenými na jejich domovy. Pak už by šlo jednat s Evropou z pozice síly jako s oslabeným „papírovým drakem“. Že na téhle úvaze něco je, potvrzuje i to, že Medveděv sice vyzval USA a nově zvoleného amerického prezidenta Obamu ke zrušení rozhodnutí vybudovat protiraketovou obranu, ale Kreml se hned v zápětí nechal slyšet, že problematika Iskanderů by měla být důležitým bodem na schůzce zástupců Evropské unie a Ruska.