S Američany v Iráku III: Češi v Tádži

S Američany v Iráku III: Češi v Tádži

S Američany v Iráku III: Češi v Tádži

Na americké základně v Tádži, severně od Bagdádu, visí ve společné jídelně česká vlajka. Symbolizuje českou účast v Mnohonárodních silách v Iráku a také český kontingent, který je tu umístěn.


Je tu celkem čtrnáct českých vojáků, kteří mají pomoci s výcvikem svých iráckých kolegů na ruských tancích T-72 a ruských transportérech. „Velitel místní vojenské školy mi řekl, že oni mají za sebou tři války a co my je můžeme naučit,“ říká mi velitel kontingentu František Grmela. „Ale potom, když jsem mu vysvětlit, že jim můžeme přivézt různé učební pomůcky, třeba řezy motorů, začalo ho to zajímat.“ Místní škola pro tankisty totiž není právě něco, co by oplývalo moderními učebními pomůckami.
Na zdech visí ručně malované obrázky a technické náčrty a ve třídách, pokud právě neprobíhají kursy, spí učitelé. Celkově působí irácká kasárna, která sousedí s americkou základnou, poněkud zanedbaně. Jako v celém Iráku se tu na zemi povalují odpadky, jsou vidět rozpadající se ploty a vítr rozfoukává potrhané igelitové pytlíky.
Veselé to není ani s vojenskou technikou. Škola pro výcvik posádek obrněnců má k dispozici pouze dva tanky a dva transportéry. V těch se navíc nejezdí. Žádné trenažéry, žádné školní stroje. Čeští vojáci se proto snaží obnovit alespoň dva drátěné tréninkové modely tankových věží, jejichž kostry bez jakéhokoliv vnitřního vybavení tu našli. Teď do nich montují zařízení, která objevili na vrakovišti na základně. Tam stojí desítky či stovky různých vyřazených či zasažených iráckých vojenských vozidel od aut, přes raketomety až po houfnice a tanky.
Češi se také chystají upravit některé irácké tanky přímo u bojových útvarů tak, aby s nimi bylo možno vyjet na střelnici a nováčci si mohli skutečně zastřílet. Ale protože v Iráku místní s ničím příliš nespěchají, zatím není vůbec jisté, kdy se jim to konečně podaří.

Pokračování příště.



Předchozí díly:
S AMERIČANY V IRÁKU II: TLUMOČNÍK, RISKANTNÍ POVOLÁNÍ (Reflex online, 30. 9. 2008)
S AMERIČANY V IRÁKU I: PURITÁNI NA VÁLEČNÉ STEZCE (Reflex online, 29. 9. 2008)
Reportáž Marka Hudemy s fotografiemi Honzy Šibíka BRÁNA DO VÁLKY z cesty do Iráku najdete v Reflexu č. 39.