Martínek: Miliardy v&#160hajzlu

Martínek: Miliardy v hajzlu

Martínek: Miliardy v&#160hajzlu

Pardubický hejtman Radko Martínek by byl mužem na svém místě – na Kubě. Nikdo jiný by totiž v zemi, jež si aspoň oficiálně hraje na demokracii, neřekl v přímém přenosu voličům, že klidně vyhodí jejich dvacet miliard.



Martínek, nepřekvapivě postarší sociální demokrat, jenž jistě věří, že peníze krajů pocházejí z tiskárny na krajském úřadě, to s neskrývanou pýchou a&#160bohorovností bolševického tesilového krajského tajemníka udělal v&#160pondělních Událostech, komentářích na ČT; s výsměchem v podstatě poslal někam podnikatele Radima Jančuru, jenž krajům nabídl levnější vlaky než České dráhy.

Martínkův hlavní argument? Ten je na celé věci to nejlepší: hejtman (možná) prolistoval návrhy, na zkušební koleji u Velimi okoukl pár vagonů a prostě nevěří, že někdo umí být levnější než někdejší státní moloch s rezivějícím autoparkem a armádou přebytečných odborářů. Přestože se k tomu Jančurova firma zavázala v návrhu smlouvy, včetně pokut za nedodržení závazků.
Dlouho jsem chtěl věřit, že na ČT24 sleduji reprízu komunistických Aktualit, ne současný pořad. Ostatně pořád si připomínáme dvacet let od Listopadu a mnohé současné politiky vůbec není snadné odlišit od těch tehdejších.

Něco tak morbidního totiž z pozice hejtmana zatím nepředvedl ani David Rath; ten aspoň, navzdory všem patetickým tirádám, coby (politický) podnikatel zná cenu peněz a ví, že se netisknou u jeho asistentky. Proto si ani hejtmany nevolíme, aby je vyhazovali oknem. Nebo aspoň ne po miliardách.

Jistě: Martínek, potažmo kraj, má právo vybrat si České dráhy. Takový je zákon. Měl by ale k tomu mít aspoň trochu ospravedlnitelný důvod, třeba že ke špinavým vlakům trpí sentimentem z dětství. Jeho jediný důvod bohužel je, že miliardy, o nichž rozhoduje, nejsou jeho, takže je klidně spláchne na koleje.




Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST