Magistra pořádku Řápková

Magistra pořádku Řápková

Magistra pořádku Řápková

Chomutovská primátorka Ivana Řápková, nemilosrdná bojovnice za pořádek, má problém – s pořádkem. Na plzeňských právech, jejichž titul si ráda dává před jméno, nevědí o jejím studiu.



Je to náramná legrace. Hvězda severočeské ODS, stylizující se do Jiřího Čunka s melírem, sukní a výrazem netrpícím přemírou myšlenek, se místo uplakaného pokání ve stylu partajního kolegy - turbostudenta Marka Bendy rozhodla pro potupné harakiri. Logika její obhajoby je hodná českého politika: když škola neví o jejím studiu, protože tam možná vůbec nechodila, je to problém ne její, ale školy.

Chytrá teorie. Je to jako stát se milionářem tím, že si od někoho z banky necháte stvrdit složení miliónu, aniž byste kdy do banky vstoupili. Když vám pak bankomat nedá ani korunu, zažalujete banku. Rozdíl je jen v tom, že v tomto případě byste dost pravděpodobně skončili v chládku.

Úplně nejvíc mě ale někdejší konkursní správkyně rozesmála následujícím TV vysvětlením: není pravda, že by mrtvý profesor Jiří Pipek, u nějž měla podle svých slov dokazovat znalosti zákonů, nedával zápočty a zkoušky, jak tvrdí univerzita; Pipek je dával, protože je dal jí.
Škoda, že primátorka místo poslancování neuvažuje o přednášení na filozofické fakultě. Její logické krédo by mohlo znít: Lžu, protože lžu. Do latiny by jí to jistě přeložil někdo z intelektuálního trustu na chomutovské radnici.

Čím rychleji letíte nahoru, tím rychleji padáte dolů, říká se. Ne v české politice, tam platí opačná logika. Když máte průšvih, podáte žalobu a strana vás podrží nahoře. „Ať už studenti udělali jakoukoli chybu, tak zásadní viník je fakulta, která umožnila, aby se chyby, a možná i podvody staly,“ zamyslel se v LN Přemysl Sobotka.

Kdybyste náhodou nevěděli, kdo je tento moudrý muž, tak se živí jako předseda Senátu za ODS.




K tématu:


Kateřina Kadlecová: PLAGIÁTOŘI TÉTO ZEMĚ (Reflex.cz, 9. 10. 2009)
Plzeňskou právnickou fakultu bude případ podvržené disertace stát již tak dost pošramocené dobré jméno. Akademické tituly to však plagiátorům neodpáře, a jak už to tak bývá, odnesou to i studenti, kteří za nic nemůžou.

Hlasujte: PŘIJDOU NEPOCTIVÍ ABSOLVENTI PLZEŇSKÉ UNIVERZITY O TITUL? (Reflex.cz, 2. 11. 2009)






Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST