Pryč s demagogem!

Pryč s demagogem!

Pryč s demagogem!

V antických Athénách lidi mohli vyhnat za hradby města politika, z něhož se stal všem nebezpečný demagog. Nejvyšší čas připomenout starou demokratickou tradici Jiřímu Paroubkovi.


Předseda ČSSD si totiž moderní parlamentní zastupitelskou demokracii, kde se za nás kvůli svým vlastním zájmům shromaždují námi volení a placení politici, vyložil ještě hůř než prezident Klaus, jenž ji zredukoval na čtyřvteřinovou občanskou účast jednou za čtyři roky ve volbách; podle Paroubka je demokracie licencí denně beztrestně zkoušet, co mu projde.


Naposled nás takhle vyzkoušel nejen s předčasnými volbami, jež nejdřív zavinil a nakonec i zrušil, ale i s Janotovým úsporným balíčkem. Na něm se nejdřív dohodl s lídry ostatních demokratických stran, aby se zase jednou špatně vyspal a ráno popřel sám sebe.
Nyní, kdy balíček jako demokratický kompromis prošel, chce Paroubek jeho opatření rozředit svými ekonomicky šílenými nápady, například třináctým důchodem či zrušením zdravotnických poplatků. Ty hodlá protlačit Poslaneckou sněmovnou, jako vždy s pomocí komunistů a pár zoufalců ve stavu politické smrti – například Olgy Zubové či Ludvíka Hovorky.
Ve shromažďovací demokracii starého Řecka by to Paroubkovi samozřejmě neprošlo. Představte si, že tisícům lidí, kteří na rozdíl od profesionálních politiků ještě vědí, co to je slib, něco večer slíbíte a ráno jim naštvaně plivnete do tváře: nabodnou vás na kůl.
Občas to nebývá nefér odměna, k Paroubkovi bych ale nebyl tak krutý. Ty čtyři roky, co se omylem plácá ve vrcholné politice, nebyly jen utrpení; užili jsme si i spoustu legrace: paní Petra, Kateřina Brožová, růžový svetr, růžové džíny…
Možná by stačilo zamknout ho na chalupě ve Vraném a na příjezdovou cestu postavit transportér, co kdysi nad Muzeem naoko hlídal Svobodnou Evropu, ve skutečnosti ale jen blokoval dopravu. S ním by nehnul ani Paroubek.




Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST