Nikita z Lidového domu

Nikita z Lidového domu

Nikita z Lidového domu

Předseda ČSSD Jiří Paroubek zpoceně spílající „excesu“ Ústavního soudu mi připomněl Nikitu Chruščova mlátícího botou v OSN. Oba mají bohužel víc společného, než bychom si přáli.


Třeba méně důstojnou fyziognomii. Na rozdíl od předsedy ČSSD měl ale někdejší sovětský vůdce – proslavený podobně zlostnými tirádami jako Paroubek – aspoň tolik smyslu pro humor, že obří břicho nemaskoval těsným růžovým véčkem, ale beztvarým plandavým oblekem. U veřejnosti si tak uchoval aspoň špetku respektu.
Snad by se paní Petra měla spíš než německými módními zásilkovými katalogy pro starší pány, co chtějí v TV vypadat jako mladší páni, inspirovat sovětskou módou. Pro partajní kádry s příliš vysokými dietami byla nejmilosrdnější.



Oba politiky spojují i veřejné výbuchy vzteku doprovázené agresivním slovníkem. Zatímco Chruščov jimi v lidech evokoval nukleární Armageddon, Paroubek zní jako echo poúnorového teroru. Pokaždé, když z jeho úst slyším odporné slovo „lid“ potlačující jakoukoli individualitu, sahám automaticky po pasu, starých západních markách a startuju auto.
Zpocené čelo a bradavici, další spojník mezi těmito dvěma menšími titány, nechám pod důstojností tohoto blogu a ušetřím Petra Dimuna přemýšlení, kolik žalob na mě podat.
Ve svém úterním parlamentním projevu Paroubek hřímal, že by Ústavní soud neměl fungovat z pozice nezávislosti a skvělého zabezpečení. Melčákova ústavní stížnost jistě patří spíš do blázince, podobně jako její autor.
To ovšem nic nemění na tom, že každý Ústavní soud, jemuž výklad ústavy nediktuje ústřední výbor z Lidového domu, musí fungovat právě z pozice nezávislosti a skvělého zabezpečení. Jinak by s jeho soudci udělal Jaroslav Tvrdík to samé co s ČSA, skončili by na úřadu práce. Mimochodem kdo to byl, kdo soud politicky zneužil v případě zdravotnických poplatků: ČSSD?
Je docela příznačné, že ačkoli Ústavní soud zaskočil a znervózněl všechny parlamentní politické strany, útočí na něj nejagresivněji právě ČSSD a komunisté. S kým že to Paroubek po volbách určitě nechce vládnout?





Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST