Klausovo temno

Klausovo temno

Klausovo temno

Prezident Václav Klaus potřebuje mentální pomoc – a teď nemyslím od Ladislava Jakla. V sobotních LN nás vyzývá k vykoupení žárovek. A zdaleka nejen to. K útoku na tradiční stowattové žárovky nás Klaus vyzývá kvůli nařízení EU...

Prezident Václav Klaus potřebuje mentální pomoc – a teď nemyslím od Ladislava Jakla. V sobotních LN nás vyzývá k vykoupení žárovek. A zdaleka nejen to.
K útoku na tradiční stowattové žárovky, které víc topí, než svítí, nás Klaus vyzývá kvůli nařízení EU; podle toho nahradí postupně od letošního září tyto žárovky nové, dražší a úspornější. Jako obvykle kvůli tomu prezident vidí rudě – nebo spíš modře, jak u něj bývá zvykem při knižních recyklacích vlastních článků, jež mají vždy v titulu něco modrého. Nechce prý „naskakovat na modernu“.


Hmm. Snad by měl nějaký doktor naskočit na prezidenta a posvítit mu do hlavy – a pro jistotu pořádnou lampou. Co si řekl, že bude za každou cenu bojovat proti jakékoli moderně a EU, jako by na Hradě zhasly všechny žárovky a rozhostilo se velké temno. Doufejme jen, že Klaus nehodlá podobně zhasnout i v podhradí.
Tím ale Klaus bohužel nekončí. „Kdybych byl normálním občanem, který běžně chodí do našich nákupních center, tak bych opravdu před prvním skoupil dostatečnou zásobu žárovek,“ řekl skromně v LN. „Protože nenakupuji běžně, tak nevím, co mám dělat, někoho možná poprosím, aby to za mě udělal.“
Možná Petra Hájka? Čtěme pečlivě: jako obvykle nám totiž prezident v jednom sdělení neříká dvě, ale hned tři důležité věci najednou! Kromě vyznání lásky ke starým žárovkám i to, že není normální. Pro většinu z nás jistě nijak překvapivé odhalení, poprvé však přichází od samotného Klause. Výjimečně bychom mu měli věřit.
Navíc se teď dozvídáme, že máme za prezidenta někoho, kdo neumí ani koupit žárovku. Nic takového jsem při jeho volebním projevu neslyšel! Jak nás má takový člověk reprezentovat, a navíc třeba i v zahraničí? Myslím, že je nejvyšší čas na hradní výměnu.





Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST