Čaroděj se vrací

Čaroděj se vrací

Čaroděj se vrací

Většina politiků si láme hlavu, jak bez bankrotu vyřešit současnou rozpočtovou krizi. Jen jeden má jako vždy jasno: Jiří Paroubek. Vyššími daněmi znovu ztrestá své nevoliče. Dobře ho znám, je něco jako pouliční čaroděj...

Většina politiků si láme hlavu, jak bez bankrotu vyřešit současnou rozpočtovou krizi. Jen jeden má jako vždy jasno: Jiří Paroubek. Vyššími daněmi znovu ztrestá své nevoliče.
Dobře ho znám, je něco jako pouliční čaroděj: třídní boj, daňový džihád a nekonečné důchody hlásá od té doby, co ho ČSSD v době grossovské nirvány omylem vykopla do vysoké politiky. Tři roky mu tahle primitivní taktika i vycházela, v loňských krajských volbách triumfoval. Až s tím v červnu nečekaně prohrál volby a zlá bublina splaskla.
Bohužel jen na čas, kdy si předseda ČSSD na chatě lízal rány, diktoval manželce blog a stříhal plot. V pondělí se do TV znovu vrátil starý dobrý zpocený Paroubek se známou jedovatou medicínou: vyššími daněmi pro většinu z těch, co ho nevolí, ještě nejsou bez práce a zatím nepobírají dávky.
Je obdivuhodné, jak dlouho Paroubek vydržel hrát s tak špatnou kartou. Člověk by až čekal, jaké další karty mu v době hospodářské recese polezou z rukávu, takhle to přece nejde hrát ani ve špatném filmu. Třeba vyšší DPH? Nebo vyšší nepřímé daně? Ne! Plošně vysypeme peněženky těm, co nás nevolí.
Snad je to tím, že Paroubek neví, jak vypadá opravdová výplatní páska s daněmi, dovolenou a bez různých náhrad, které na ní nepatří; coby politik si zvykl, že mu každý měsíc pošleme štědrý plat, který si sám určil, přestože nám plive do tváře. A kdyby náhodou nebyl tak štědrý, vždycky je tam něco na benzín, asistentku či kancelář. Nějaké daně? Co to vůbec je?
Během krátkého premiérování Paroubek ukázal, že umí rekordně vybrakovat státní kasu i za výjimečné konjunktury. Tehdy jsme to za něj ještě zatáhli, ve srovnání s Kongem jsme se neměli špatně. Nyní, v době recese, na jeho kouzla prostě nemáme.



K tématu:

Volebně dluhová past na český způsob
Miroslav Cvrček: VOLEBNĚ DLUHOVÁ PAST NA ČESKÝ ZPŮSOB (Reflex.cz, 18. 8. 2009)
V příštím roce budeme mít schodek státního rozpočtu v hodnotě dvou jaderných elektráren. Češi si pomalu musí sundat klapky z očí.


Kolik činí veřejný dluh České republiky?

Anketa: KOLIK VŠICHNI DLUŽÍME? TIPNĚTE SI
„Tušíte, milí daňoví poplatníci, kolik ten váš–náš dluh činí?“ ptali jsme se vás v červnu. A počitadlo běží dál. Podívejte se.
Miroslav Cvrček: VESELÁ ČÍSLA O SMUTNÉM DLUHU (Reflex č. 26/2009)
492 912 000 korun, tedy téměř půl miliardy. Přesně o tolik se zvýší veřejný dluh České republiky za jediný den. Zdá se vám to málo, nebo mnoho?





Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST