S politiky až do nebe

S politiky až do nebe

S politiky až do nebe

A je to tady: dvě největší strany, ODS a ČSSD, chtějí psát volební program s námi voliči – aspoň naoko. Mám pár návrhů. Jistě: psaní volebních programů voliči je stejný podvod jako psaní volebních programů politiky...

A je to tady: dvě největší strany, ODS a ČSSD, chtějí psát volební program s námi voliči – aspoň naoko. Mám pár návrhů.
Jistě: psaní volebních programů voliči je stejný podvod jako psaní volebních programů politiky, jde jen o marketing. Před ostrou volební kampaní se zeptáte lidí, co chtějí slyšet, a za týden jim to na náměstích slíbíte. Až vám pak po volbách vlastní ministr financí řekne, že ve státní kase není ani na váš premiérský plat, rychle zapomenete. Lidé jsou zvyklí.
Přesto – začněme ODS. Jako konzervativní strana se nemá co omlouvat za nějaké Toskánsko. Naopak! Luxus není hanba, luxus je svoboda. Podívejte na Aleše Řebíčka, exministra dopravy za ODS: pár let konsistentní kuloárové politické práce a etického odříkání a teď neví, jestli se dřív rekreovat ve vlastním bytě v Dubaji nebo ve vlastní vile v Toskánsku. Neznám svobodnější výběr.


Být Mirkem Topolánkem, zapomenu na ekologický bicykl, na němž chce brázdit jižní Moravu. Komu tím chce jít příkladem? Malým klukům? Jako pravicový volič jej radši uvidím na jachtě s pořádným výtlakem, to je motivace. Ať z ní i odpracuje celou kampaň. Programové poselství je jasné: Toskánsko pro všechny. S ODS u vládního kormidla sem budeme místo do Bibione jednou jezdit i my. Nebo aspoň do Špindlu, což je vlastně to samé.
S ČSSD je to složitější. Její špičky tolik milují pravicový styl života, zatímco nám kážou ten levicový, na dávkách a na přídavcích, že je těžké se v tom vyznat. A zvlášť po fotkách s Milanem Urbanem v motocyklové helmě v – Toskánsku! Chci věřit, že na rozdíl od party kolem Topolánka aspoň neutrácel v tamních restauracích. Jako správný kamarád odborářů si jistě přivezl vlastní těstoviny, buřty i kečup.
Snad by nám Jiří Paroubek mohl aspoň zčásti odpustit slibovaný daňový džihád. S jeho progresivní daňovou politikou se nedostaneme ani do Bibione, sakra! Nic proti pohádkám pro děti, součásti programu ČSSD; nějaké sociálno být musí.
Ale ožebračovat rodiče? Co kdyby ČSSD konečně řekla: jako správní socialisté chceme rovnost a opravdovou spravedlnost pro všechny, a proto zavádíme rovnou nulovou daň. Silnice a dálnice postavíme z nepřímých daní a odměn vedení ČEZu, které jsme vždy kritizovali.


Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST