Co na to Kocáb?

Co na to Kocáb?

Co na to Kocáb?


Mám jedinou otázku. Kde zůstal ministr pro lidská práva? Čekal jsem, že rumunským olašským Romům tábořícím divoce po Praze nabídne azyl u své vily v Troji. Pořád nic.

Mám jedinou otázku. Kde zůstal ministr pro lidská práva Michael Kocáb? Čekal jsem, že rumunským olašským Romům tábořícím divoce po Praze nabídne azyl u své vily v Troji. Pořád nic.







Dokonce naopak! Vzkázal Rumunům čekajícím na uzdravení mladíka hospitalizovaného ve vinohradské nemocnici, že by si měli najít placené bydlení. Nic proti tomu, tak by to mělo být. Jako ministr menšin by ale měl vědět, že je to v rozporu s jejich kočovnou tradicí.
Samozřejmě že jsem od Kocába nečekal, že si z vlastní zahrady udělá tábor, obvykle exportuje problémy jinam. Navíc nejde o české občany, takže politicky vzato mu nějací Rumuni můžou být fuk. Čekal jsem ale velkorysé gesto – nakonec je přece ministrem velkorysých gest, ne? Bydlení s Romy, stěhování squaterů mezi platící nájemníky, posílání své mluvčí do Parlamentu místo sebe…
Rumunští Romové, kteří z placeného kempu odešli k rybníku v Dolních Počernicích, kde zapomněli na veřejnou hygienu, ukazují arbitrážní aplikaci zákona. Samozřejmě že u rybníka nemají co tábořit, kálet a odhazovat odpadky. Policie je však nechává být, média by totiž mohla jakoukoli represi vykreslit na základě etnického principu, politicky velmi nekorektní záležitost.
Nyní vezměme CzechTek. I ten se každoročně pořádal na principu spontánního veřejného táboření, kálení a odhazování odpadků; na rozdíl od Romů však jeho účastníci mívali smlouvu o pronájmu pozemků a dělali větší rambajs. Taky na svou stranu nikdy nestrhli neziskovky. V jejich případě však bývala policie v pohotovosti i několik dnů předem. Zeptejte se třeba Jiřího Paroubka, ví o tom své.
Samozřejmě že technařů bývalo o něco víc než Romů. Jenže to zákon nerozlišuje, popisuje pouze princip. A ten rumunští Romové porušují jako každý jiný.




Související:


Reportáž Pavlíny Wolfové ČEKÁME A MODLÍME SE
(tištěný Reflex č. 31 – vyšel 30. 7. 2009)
Fotoreportáž Stanislava Krupaře SMUTNÝ KEMPING ROMALE
(Reflex.cz, 28. 7. 2009)








Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST