Vtipný Evžen

Vtipný Evžen

Vtipný Evžen

„Není to jednoduché rozhodnutí odejít z dozorčí rady OKD,“ řekl bývalý moravskoslezský hejtman, nyní euro-
poslanec za ODS Tošenovský. To se ví že ne. Rada se vloni sešla pětkrát. Tošenovský za to dostal 3,2 miliónu korun.

„Není to jednoduché rozhodnutí odejít z dozorčí rady OKD,“ řekl pro Aktuálně.cz bývalý moravskoslezský hejtman a nyní europoslanec za ODS Evžen Tošenovský. Samozřejmě že ne. Rada se vloni sešla pětkrát. Tošenovský za to dostal 3,2 miliónu korun.



„Vybrali si mě kvůli dlouhodobé znalosti kraje,“ hájí Tošenovský své působení v OKD vlastněné finančníkem Zdeňkem Bakalou. Závidím mu smysl pro humor, na tak populárního politika je nečekaně vtipný. Moc se vlastně ani hájit nemusí: nikdo nepochybuje, že si jej firma opravdu najala kvůli dlouhodobé znalosti kraje. Kvůli znalosti, z níž může profitovat. Ani Bakala, mecenáš Respektu, není mecenáš úplně vždycky; například uhlí netěží z lásky ke kraji.

Víc než tři milióny korun za pět sezení? To nedostává hned tak někdo. Problém je, že hejtmany si – s výjimkou Davida Ratha - obvykle platíme, aby někde seděli za nás. Což nemusí být nutně v rozporu s tím sedět někde za OKD, velkého lokálního zaměstnavatele. Problém je finanční nepoměr: zatímco my platíme hejtmanům mrzkých sto tisíc měsíčně, tedy pár tisíc za sezení, OKD vyplatila Tošenovskému za stejný džob tři čtvrtě miliónu. Čí zájmy bude hájit víc? Jistě kraje.

Anebo to vyřeší hezky česky: „Byla jednoznačná dohoda, že pokud by kraj řešil něco v souvislosti OKD, pak bych se toho neúčastnil,“ řekl Tošenovský. Pak mám jednu otázku: není v takovém případě lepší sedět jen v radě OKD? Nemusel by z nikoho dělat idiota.
Bývalý moravskoslezský hejtman nyní sedí v Europarlamentu, kde by rád zamířil do výboru pro – energetiku!

Vsadím se, že až bude Brusel něco řešit v souvislosti s OKD, bude radši zrovna sedět v Ostravě. Jen kvůli etice.





Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST