Soudruh Paroubek

Soudruh Paroubek

Soudruh Paroubek

Snad bychom radši měli odebrat Jiřímu Paroubkovi pas. Ještě jedna cesta do Ruska, kde mu vodka rozváže jazyk, a pozve k nám s ruským prezidentem rovnou i ruskou armádu. Samozřejmě jen kvůli lepším vztahům.


Paroubek, stejně jako i celá jeho ČSSD, vzpomeňme třeba na Miloslava Vlčka s Lubomírem Zaorálkem, má vůbec problém se zahraničně-politickou orientací Česka. Jako by stále žil v době, kdy náměstkoval RaJ: když se zrovna neradí se syrskými soudruhy, zve coby příští premiér do Prahy Vladimira Putina.
„Myslím, že za této poslední pravicové vlády se ty vztahy zhoršily, dostaly se na bod mrazu, a my máme zájem ty vztahy vzkřísit,“ řekl Paroubek v Moskvě. Ty vztahy a bod mrazu! Snad by se měl předseda ČSSD zeptat na Slovensku či v Bulharsku; tisíce lidí tam bod mrazu zažívaly letos v lednu, když Putin vypnul plyn. Ale u nás? Možná by jej šofér měl zavézt do Karlových Varů: tamní Rusové nepotřebují ke stavbě pravoslavných kostelů ani stavební povolení!
Proč ale Putina zvát jako svého prvního premiérského hosta hned po volbách do Prahy? Vzhledem k tomu, že nás krátce po nich čeká další plynná krize, byl bych opatrnější. Ještě by si to naši západní partneři mohli vysvětlit i tak, že zatímco oni Rusku posílají svá legrační ultimáta, my mu pomáháme se škrcením kohoutů.
To sakra nemůže někdo zkušený – třeba Petr Dimun – Paroubkovi vysvětlit politicko-diplomatickou symboliku prvních státních návštěv? I když: asi ne. „Taková ta negativní nostalgie ve vztahu k bývalému režimu a ve vztahu k sovětské okupaci pozvolna odeznívá,“ dodal pro jistotu Paroubek. Vsadím se, že se jako obvykle právě opíral o rozsáhlý sociologický průzkum. Provedený mezi jeho kádry v Lidovém domě.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST


Související články:

Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (26.–27. 6.) (Reflex.cz, 29. 6. 2009)
Jiří Paroubek navštívil Moskvu, zúčastnil se tam sjezdu spřátelené strany Spravedlivé Rusko (Putinova c. a k. sociálně demokratická opozice v mezích loajality) a náhoda tomu chtěla, že se tam sešel na hodinové schůzce se samotným ruským premiérem.