Hezky jsme vás podvedli

Hezky jsme vás podvedli

Hezky jsme vás podvedli

Prý jsme hezky odšéfovali náš poslední summit EU. Snad tím v Bruselu myslí, že premiér Jan Fischer udělal vše pro hezké závěrečné komuniké. Jinak šlo o jednu z nejhorších ostud EU.


Vůbec ne kvůli nám. Fischer měl dost různě barevných kravat a Václav Klaus tentokrát zůstal doma. Jde o EU obecně. Hlavním tématem summitu bylo veřejně uplatit Irsko tak, aby na podzim uspořádalo druhé referendum k Lisabonské smlouvě - a tentokrát ji i schválilo, když už vděčí EU za svůj blahobyt.
Lídři velkých zemí mu proto nabídli takové ústupky, že na podzim už v podstatě nebude hlasovat o Lisabonské, ale Bruselské smlouvě, šité pouze pro něj. Svým způsobem je člověk musí obdivovat: zatímco většina slušných lidí by po podobné sešlosti odešla garáží, evropští premiéři a prezidenti se šli jako obvykle plácat po zádech před TV kamery. Další velký úspěch.
Jestli má být tohle lepší a funkčnější EU budoucnosti, snad bychom opravdu měli vyslyšet Klause: protentokrát to s evropskými jednotnými sny zabalit a zkusit to znovu po příští světové válce. Snad už pak žádného francouzského senilního exprezidenta nenapadne sepisovat potají evropskou ústavu, původce všech podrazů s Lisabonskou smlouvou. Kde je například výjimka ohledně našich syrečků? A co až řekne nein i německý ústavní soud? Budeme všichni nosit lederhosen?
Je příznačné, že celý handl s Irskem a Lisabonskou smlouvou proběhl jen krátce po volbách do Europarlamentu. Jako obvykle si po nich europolitici zase stěžovali na ještě nižší volební účast než minule. Aby ne: koho chtějí svým opakovaně nedemokratickým jednáním motivovat k projevu demokratické vůle? Komunisty, maoisty a nácky?
Přitom by stačilo celkem málo: třeba vidět, že i pro bruselské eurotypy znamená naše NE opravdu NE, takže má smysl hlasovat a volit. Jakmile NE znamená ANO, říkáme tomu Írán.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)