Poločas rozpadu

Poločas rozpadu

Poločas rozpadu

Část ODS pobouřila pochvala exprezidenta Havla – pochvala ODS. Europoslanec Ivo Strejček kvůli tomu dokonce svolával partajní kongres. Umíte si necelý půlrok před volbami představit horší politické diletantství?

Část ODS pobouřila pochvala exprezidenta Václava Havla – pochvala ODS. Europoslanec Ivo Strejček kvůli tomu dokonce podle serveru iDnes svolával partajní kongres. Umíte si necelý půlrok před volbami představit horší politické diletantství?
Ano, vím: ODS má jiného hradního guru a prezidenta – Václava Klause. Problém je, že on nemá od loňského prosince ODS jako svou stranu, vzpomeňte na mužské slzy ve vysočanském hotelu.


Ale i kdyby měl: dostat krátce před volbami a zadarmo podporu vlivné osobnosti jako Havel, jehož veřejné soudy dodnes ovlivňují mnohé pravicové voliče, z nichž mnozí mají s ODS problém, takže své hlasy radši hází jinam? Být manažerem ODS, pošlu Havlovi pár miliónů určených jinak na billboardy, a své osobní výhrady k němu si nechám do hospody.
Zvlášť když před posledními sněmovními volbami tak rád snídal s Jiřím Paroubkem, což obecně není tvář příliš nakloněná partě z Jánského vršku, a de facto jej v očích mnohých legitimizoval.
Ostatně: kdo to je Ivo Strejček? Zkouším pátrat v paměti a vzpomenout si na něco, čím by ODS mohl přinést byť jediný hlas, čímž nemyslím ten jeho. Nic mě nenapadá. Snad jen to, že je v Bruselu, takže nikoho nestraší v Praze.
Nejde však jen Strejčka. ODS jako by poslední dobou dosáhla vrcholu dekadence, kdy velká zavedená politická strana přestane fungovat jako strana a stane se nedůvěryhodným spolkem politicky známých osobností, které spojuje jen vyhřezlé ego. Pak obvykle následuje pád, až po něm přichází obroda. Někdy.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)


Související články:

Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (úterý 21. dubna)
(Reflex online, 22. 4. 2009)
Zdá se, že vstřícné vyjádření Václava Havla o ODS, vstřícná vyjádření předsedy Topolánka, ale zejména místopředsedy Vodrážky a následná otcovská kletba z úst zakladatele strany Václava Klause vyvolaly v ODS jakýsi neklid.