Jak prohrát volby

Jak prohrát volby

Jak prohrát volby

Mirek Topolánek chce bojovat za uplynulých dvacet let. Ale koho chce mobilizovat dvě desetiletí po Listopadu? Dvacetileté, kteří si z komunismu pamatují jen fotky rodičů v divných džínách?

Předseda ODS Mirek Topolánek má plán, jak prohrát podzimní sněmovní volby: vsadí na demokratické hodnoty, druhou mobilizaci proti spojení ČSSD a KSČM.
„Do voleb půjdeme velmi otevření, v jakési široké platformě svobody, platformě boje za těch uplynulých dvacet let,“ řekl HN.
Jako by se nechtěl poučit z první mobilizace, s níž prohrál v roce 1998, ani ne devět let po Listopadu, volby Václav Klaus. Koho chce ODS mobilizovat dvacet let poté? Dvacetileté, kteří si z komunismu pamatují jen fotky rodičů v divných džínách?
Nic proti demokratickým hodnotám: hrozba vládnutí ČSSD s KSČM je reálná; navíc jak dokazuje David Rath, k nástupu totality si ČSSD vystačí i sama. Nést však demokratické hodnoty do českých voleb je jako užívat si v sakristii s malými chlapci. Ironií osudu to byla ODS, kdo po Listopadu nad mnohými demokratickými hodnotami zhasl během privatizace. Na zádech to vláčí(me) dodnes.
V silně bezhodnotovém Česku téměř nežijí tzv. hodnotoví voliči, kteří občas rozhodnou americké volby. My Češi nemáme hodnoty v genech; dejte nám zadarmo recept a klidně oželíme zákon, základní hodnotu každé demokracie. Ostatně slyšeli jste někdy v hospodě řeč o hodnotách? Maximálně tak o hodnotě piva.
Co hůř: ODS bojuje o středové voliče - ne o své jádro, městkou inteligenci. Ti ČSSD jako demokratickou hrozbu nechápou, dokonce naopak: v loňských krajských volbách tak vnímali ODS. Navíc i komunisté během let vládnutí či spoluvládnutí v krajích, městech i obcích ukázali, že mnohdy jsou hodnotovější než politici z ODS či ČSSD, často jejich někdejší kádroví kolegové, jejichž hlavní politickou hodnotou se stalo obohacení. Hrozbou tak částečně přestal být i Vojtěch Filip, třídní bojovník.
Jestli má Topolánek opravdu strach o demokratické hodnoty, měl by se soustředit na ODS. Zatím se zdá, že jediná hodnota už nespojuje ji.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)