Pět centimetrů populismu

Pět centimetrů populismu

Pět centimetrů populismu

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se znovu obul do Česka, tentokrát kvůli kolínské automobilce. Jako vždy jsou ...

jeho populistických nesmyslů plné noviny. Přitom by stačilo tak málo a v Evropě bude relativní klid, tedy aspoň podle mé teorie: kdyby politici Sarkozyho typu měřili o pár centimetrů víc.
Nedělám si legraci. Všimli jste si, co spojuje nejzuřivější populisty typu Davida Ratha, Jiřího Paroubka či Vladimíra Železného, v europarlamentu nyní velmi zaťatého Čecha chránícího naši národní čest směšně plamennými projevy? Menší vzrůst, tzv. napoleonský komplex.
Nevím, jestli existuje klinicky vyčíslená výška, pod jejíž hodnotou muži začínají vykazovat rysy politické nebezpečnosti; z vlastní zkušenosti s politiky – spadá sem Rath i Paroubek – bych ji odhadl něco málo nad sto sedmdesát centimetrů. Pod touhle hranicí na vás totiž ostatní muži začínají pohlížet z výšky; mezi samci velmi špatné znamení logicky si žádající kompenzaci.
Příroda to řeší nejrůznějšími jedovatými žihadly, větší tlamou, případně ostrým zobákem. I prťavá vosa umí řádně znepříjemnit život dvoumetrovému člověku. V politice je to jinak. Předseda ČSSD kompenzuje svůj biologický handicap denunciací oponentů, z Ratha se stává tajtrlík s cukáním v oku, Sarkozy na to jde přes automobilky.
Možná bychom spolu s věkem, občanstvím či zhruba čistým trestním rejstříkem, obvyklými podmínkami pro vyšší politické funkce, měli začít přemýšlet i o zavedení výškového limitu – přinejmenším v hospodářsky obtížných časech. Řekněme minimálně 175 centimetrů pro hejtmany, premiéry a prezidenty?



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)