Jako bůček z Pramene

Jako bůček z Pramene

Jako bůček z Pramene

Tesco u nás otevře třicet nových prodejen, řekl v HN jeho regionální šéf Bob Robbins. Pobízen lascivními pohledy ...

redaktorky to zopakoval i v ČT. Díky! Snad jsem přeslechl nejdůležitější otázku: proč nám v Česku Tesco, stejně jako jiné hypermarkety, prodává nepoživatelný šrot?
Ano, vím: v regálech nechybí i velmi úzký výběr italských, německých či francouzských uzenin a sýrů, takže o co jde? Samozřejmě o cenu; bývají dvakrát až třikrát dražší než tuzemská produkce. Jenže ta je většinou nepoživatelná. Šunka připomíná šunkový prejt, slanina sádlo a salámy jed na krysy. Západoevropskými majiteli vlastněné hypermarkety bojují převážně cenou, přesto: je nutné mít nás i dvacet let po pádu komunismu za prasata?
Představte si, že by u nás třeba Levi´s prodával džíny pouze s jednou kapsou na zadku, tu druhou by prostě pro východoevropské trhy nešil. Nebo takový Volkswagen: taky do modelů určených pro český trh montuje bulharské motory a moldavské sedačky? Jistě, trh s potravinami bývá jiný; v dané zemi ho z velké části vždy zásobují i místní výrobci. Na rozdíl od Česka však dbají na kvalitu. Viděli jste oddělení lahůdek v britském Tescu? Rakovinu tlustého střeva by tamní manažeři dostali jen při pohledu do českých pultů. Několikrát obracené zkažené maso ani nemusím připomínat.
Ironií je, že většina z nás očekávala právě od západních majitelů kvalitu. Ta bohužel rychle sklouzla na úroveň menších městských prodejen, často předělaných bývalých Pramenů - jen s novými cenami. Na rozdíl od Německa, Itálie, či Francie, kde lidé můžou za lepší, ovšem dražší kvalitou aspoň utéct do menších prodejen, my můžeme leda tak umřít hlady. Ještě že na to teď budeme mít dalších třicet prodejen.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)