Nechme Bulharsko v EU!

Nechme Bulharsko v EU!

Nechme Bulharsko v EU!

„Bulhaři se stále nedočkali odstranění tureckého záchodu, Klaus se zlobí,“ četl jsem titulek zprávy na Novinkách.cz. Dlouho jsem se tak nezasmál. A ještě víc mě rozesmálo, že prezident Václav Klaus žádá vládu, aby se od Entropy, vlastní plastiky, distancovala. Možná si v mapce Česka přečetl vlastní výroky.


Samozřejmě vím, že plastika Davida Černého, nejnovější evropská svatokrádež, není úplně tak vlády: vše mělo být trochu jinak, jak naivně věřil vicepremiér pro Evropu Alexandr Vondra, který ze sebe udělal trochu Borata. Jenže není, navíc vláda Entropu oficiálně v Bruselu představila jako dílo reprezentující naše předsednictví – i s Bulharskem coby tureckým záchodem. Padlo na to několik velmi průhledných politických projevů i omluv, Entropa však v sídle rady EU visí. Nechme teď Klause, stejně jako Bulhary, ať se zlobí. Ostatně někde v Bulharsku nenajdete ani turecký záchod, tak o co jde?
Ano, mělo jít o dílo sedmadvaceti evropských umělců – každý by zobrazil svou zemi. Co kdyby ale svou vlast viděl coby turecký záchod i bulharský umělec nebo umělkyně? Uráželo by to Bulharsko víc, nebo míň? Sedl by pak někdo z bulharské vlády do auta, objel zemi a zjistil, jak to s toaletami doopravdy je? Entropa je vtip, nic víc. Jen blázen ji může brát vážně, čímž se teprve jako Bulhaři okamžitě zesměšní. Odstraňováním jednotlivých zemí by se neměla dál zesměšňovat ani česká vláda; když už měla koule dílo do budovy pověsit, mělo by tam zůstat celé, nebo nic. Nakonec by si ještě mohli stěžovat Italové, že u fotbalu nemasturbují.



Foto Tomáš Tesař
Petr Holec byl minulý týden u toho, když jsme to Evropě sladili. „V pondělí přivezl Mirek Topolánek z Moskvy a Kyjeva plynné příměří, jímž si obě země vytřely zadek; za pokřiku, ať konečně ratifikujeme Lisabonskou smlouvu, nastínil ve středu náš předsednický půlrok europoslancům ve Štrasburku; vrcholem bylo čtvrteční odhalení Entropy ...“ Reportáž MODRÉ SNY A ČERNÝ MIZERA vychází ve čtvrtek 22. 1. v Reflexu č. 4.
Ilustrace Jakub Požár
JAK PRODAT SVŮJ TALENT
„David Černý zanechává v českém výtvarném umění nepřehlédnutelnou stopu. Jeho strategie je jednoduchá: být vidět víc než ostatní,“ píše Petr Volf o autorovi Entropy v Reflexu č. 4. „Ve svém chování i tvorbě neomalený; bohém a soustavný provokatér, který neodejde ze sálu, dokud někoho neurazí.“


Související články:

Tomáš Tesař: FOTO – ENTROPA (Reflex online, 20. 1. 2009)
J.X. Doležal: UMĚNÍ MÁ POBUŘOVAT – JAKO ENTROPA! (Reflex online, 20. 1. 2009)
Anketa: LÍBÍ SE VÁM PROJEKT ZOBRAZUJÍCÍ EVROPSKÉ STEREOTYPY? (Reflex online, 13. 1. 2009)