Prezidentstvím<br> k demenci

Prezidentstvím
k demenci

Prezidentstvím
k demenci

Měl bych být pár dnů zticha, slíbil jsem si po posledním blogu o prezidentovi Václavu Klausovi. Tolik pozornosti si nezaslouží, zvlášť co se stále léčí. Jenže pak jsem narazil na jeho rozhovor pro týdeník Instinkt. Obávám se, že už se nikdy nedoléčí.

Měl bych být pár dnů zticha, slíbil jsem si po posledním blogu o prezidentovi Václavu Klausovi (STARÝ DOBRÝ KLAUS, Reflex online, 31. 10. 2008). Tolik pozornosti si nezaslouží, zvlášť co se stále léčí. Jenže pak jsem narazil na jeho rozhovor pro týdeník Instinkt. Obávám se, že už se nikdy nedoléčí.
Rozhovor není ničím výjimečný, nesmělý autor si přišel pro profesorský autogram; stejně jako většina těch ostatních s Klausem připomíná i tenhle pouťovou strašidelnou jízdu, při níž na vás vybafne několik otřepaných bubáků – Klausových známých žaludečních vředů. Dvě věci z něj však čiší jak známá zhrzená genialita: chorobný odpor k Václavu Havlovi a chorobná hloupost.
Klaus se prý nikdy nepůjde podívat na dokument Občan Havel, neboť musí jít o zkreslený a neobjektivní obraz o jeho hradním předchůdci. Proč ne. Ze své podstaty bývají zkreslené a neobjektivní všechny dokumenty, viz Klausovy oblíbené o klimatických změnách. Argumentovat tím však, aniž dokument vidíte? Co si pak sakra máme myslet o Klausových knihách! Třeba se ani nepodíval ven, než začal psát o počasí.
Samozřejmě jde jen o Klausovu patologickou žárlivost na světově proslulejšího Havla, za niž mimochodem exprezident moc nemůže. Západ si jej tehdy prostě vybral, přestože většina jeho politiků vůbec nechápala, o čem směšnou angličtinou mluví. Narážku, že na rozdíl od některých lidí se Klaus nenechal operovat v Rakousku, ale na Bulovce, nebudu komentovat. Je i pod úrovní současné hradní argumentace v režii Petra Hájka.
To nejlepší ale nakonec. Že se rád svěřil do rukou českých lékařů, Klaus zdůvodňuje svou láskou k autentičnosti české cesty – jeho cesty. Neříká přímo, jestli myslí právní zhasnutí či tunelování během kupónové privatizace, zato se však pozastavuje nad tím, proč u nás tolik lidí nadává na zdravotnictví, když on měl na Bulovce tak skvělou péči. Musím cokoli dodávat?